Også på det finske markedet har det vært kartellvirksomhet innen asfaltarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Strenge asfaltkartell-dommer i Finland

Syv finske asfaltselskaper er i finsk tingrett dømt til å betale 37 millioner euro i erstatning etter landsomfattende kartellvirksomhet.

I tillegg kommer rentekostnader som vil bli betydelige, melder den finske avisen Hovudstadsbladet.

Hardest gikk det utover finske Lemminkäinen som alene skal betale 15 millioner euro til 25 finske kommuner. I tillegg er selskapet dømt til solidarisk med de andre selskapene å betale erstatning til ytterligere 13 kommuner.

NCCs finske selskap er dømt til å betale en million euro til fire kommuner

De syv asfaltselskapene ble i 2007 i den finske markedsdomstolen dømt til bøter for kartellvirksomhet, og her ble, i følge den finske avisen, Lemminkäinen utpekt til å være edderkoppen i kartellvirksomheten.

Dommen med erstatningsbeløpet har fått det finske Lemminkäinen til å gå ut i media med et resultatvarsel om minus på bunnlinjen i årsregnskapet for 2013.

Denne finske asfaltkartell-saken skal være en av de største erstatningssakene som har gått for finsk rettsvesen. Rettergangen ble innledet for over ett år siden og rettergangskostnadene beløper seg sammenlagt til 5,8 millioner euro.

Dommen har sin bakgrunn i at finske kommuner og den finske staten på grunn av kartellvirksomhet betalte overpris for asfaltarbeider i perioden 1994-2002. Kravet fra den finske staten samt et 40-talls kommuner var på 120 millioner euro.