Bedrifter melder om svakere vekst

Bedriftene i Norges Banks regionale nettverk melder om svakere produksjonsvekst de siste tre månedene.

Bekymringsmeldingen er basert på innrapporteringer fra 328 bedrifter til Norges Bank.

Bedriftene melder at veksten har vært lavere enn de så for seg i august. Veksten har ikke vært så svak siden 2010. Derfor har bedriftene også nedjustert sine forventninger for månedene som kommer.

Peker mot rentenedjustering

– Rapporten viser at oppbremsingen i norsk økonomi fortsetter, og indikerer at veksten i økonomien vil avta fra 1,9 prosent til 1,4 prosent, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets.

Han sier markedet reagerer negativt på tallene Norges Bank la fram fredag.

– Rapporten trekker i retning av en nedjustering på rentemøtet kommende torsdag, selv om svekkelsen av kronen trekker i motsatt retning. Kronen svekker seg på bred basis etter tallene, men mest mot den svenske kronen, sier Magnussen.

Varehandelen rammes

I varehandelsektoren melder bedriftene om nullvekst, og svakere vekst enn i august. Sammen med hjemmemarkedsindustrien er det varehandelen som har hatt sterkest vekstnedgang. Eksportindustrien melder om stabil vekst, og veksten har tiltatt noe i tjenesteyting mot husholdningene.

Samtidig melder bedriftene samlet sett at sysselsettingen har økt litt mer enn forventet, og at mangelen på arbeidskraft er et mindre problem enn før. 18 prosent av bedriftene sier at tilgangen på arbeidskraft er en begrensning for vekst. Det er færre enn i august, da 22 prosent av bedriftene meldte om det samme.

I 2013 hadde de 328 bedriftene en årslønnsvekst på 3,5 prosent. Bedriftene anslår at årslønnsveksten blir noe i underkant av dette i 2014.