Helge Lund, konsernsjef i Statoil. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Helge Lund: Store endringer de neste årene

Det kommer til å skje store omstillinger i Statoil og i hele oljebransjen de neste fem årene, mener Statoil-sjef Helge Lund.

Lund opplyste på LOs olje- og gasskonferanse torsdag at selskapet kommer til å prioritere hardere mellom prosjekter de neste årene, skriver Aftenbladet.

– Den internasjonale olje- og gassindustrien står overfor betydelige utfordringer. Det er en av de industriene som er minst populære blant investorer. Det tror jeg ikke så mange her i landet er klar over, sa Helge Lund.

Han ser imidlertid lyst på framtiden for den norske olje- og gassvirksomheten.

– Jeg er optimistisk på vegne av norsk sokkel. Det kommer til å fortsatt være høy aktivitet framover, men jeg tror det blir store omstillinger de neste fem årene. Og jeg tror at det blir best løsninger hvis vi jobber sammen, sa Lund.

Til tross for at olje- og gasselskapene globalt aldri har investert mer enn nå, har produksjonen falt i elleve kvartaler på rad, påpeker han.

– Så det betyr at kontantstrømmen er mindre, det er lavere avkastning på sysselsatt kapital, og vi jobber med prosjekter som har betydelig større risiko enn for noen år siden. Så hele industrien står overfor fundamentale utfordringer på lønnsomhet. Min vurdering er at vi må gjøre det annerledes enn det vi har gjort i dag, sa Lund.

Han sier til avisen at oljenæringen i framtiden må ha høyere oppmerksomhet på kostnader og effektivitet.