Pirrende linjer og unik bilsamling på Norsk vegmuseum (Se bildekarusell)

Visste du at det er likheter mellom verdens råeste sportsbil og Norges flotteste vegstrekninger?

På Norsk vegmuseum står nå 18 unike Lamborghinier utstilt. Bilene er naturligvis en viktig del av utstillingen «Linjer og landskap» som åpnet for publikum i september i år. Men bak bilene er det også stilt ut bilder fra de flotteste vegmiljøene i Norge. Det er ingen tvil om at både bilen og vegen på sitt beste er kunstverk.

Symbiose mellom sportsbil og vegmiljø

– Tanken med utstillingen er å vise at det er en symbiose mellom de råeste sportsbilene som er bygget og det norske vegmiljøet. Gjennom utstillingen tvinger vi de besøkende til å se dette i en sammenheng, forteller musesumsdirektør Geir Atle Stormbringer til Byggeindustrien.

Han mener nemlig at både italienske sportsbiler og norske veger er preget av vakre og pirrende linjer.

– Det bekreftes også av de besøkende som har sett utstillingen. De ser en sammenheng mellom bilen og det vegmiljøet som presenteres bak bilen. Vi har ønsket å skape en refleksjon rundt norske veger og vise at det ligger en omsorgsfull forvaltning og en faglig skikkelighet bak vegmiljøene i Norge, sier han.

Utformingen av utstillingen er et samarbeid mellom Lamborghini-entusiast Harald Skjøldt og Norsk vegmuseum.

– Uten Harald Skjøldt hadde vi ikke hatt mulighet til å få denne utstillingen på plass. Han har tatt seg av alt rundt bilene og Lamborghini historikken og det fysiske uttrykket, mens vår formidlingsavdeling har plukket fram bilder av vegmiljøene som vi mener ville fungere sammen med sportsbilene, opplyser Stormbringer.

Oppbyggingen av utstillingen endte opp med 18 biler. Det er det samme antall som Statens vegvesen har nasjonale turistveger.

– Opprinnelig hadde vi ikke tenkte å presentere de Nasjonale turistvegene, men når vi fant ut at det ble 18 biler, er det nesten så man må tro det er en mening bak det. Derfor valgte vi de de 18 turistvegene, sier museumssjefen.

Publikumstilstrømning

Responsen fra publikum har vært formidabel. Utstillingen er den best besøkte temporære utstillingen i Norsk vegmuseums historie.

– De to første ukene var det 2.000 besøkende innom og tallene så langt er veldig gode. Vi lever fortsatt på nyhetens interesse, men vi synes det er spennende at vi har fått nye grupper til å besøke Norsk vegmuseum, sier han.

Nå er det nemlig bilentusiaster og barnefamilier som strømmer til utstillingen.

– En effekt av utstillingen er at vi trekker folk til museet som ellers ytterst sjelden går på museum. Samtidig får de med seg norsk veghistorie og norske vegmiljøer, forteller han.

Man må verken være bilentusiast eller vegingeniør for å slå i hjel et par timer på Norsk vegmuseum.

Unik utstilling

– Først og fremst er «Linjer og landskap» en utstilling for folk som er interessert i linjer og design. Den er komponert for at den skal være pen å se på. Håpet er at de besøkende også skal få et mer sympatisk inntrykk av norsk veger etter å ha gått gjennom utstillingen, sier han.

Likevel er det ingen tvil om at de som har spesiell interesse for Lamborghini og sportsbiler bør kjenne sin besøkelsestid. Samlingen av Lamborghiniene på Hunderfossen er helt unik i europeisk sammenheng.

– Vi har klart å samle en bredde og dybde som aldri har vært vist før, til og med på Lamborginimuseet i Italia har de ikke denne bredden. Når denne utstillingen blir tatt ned blir det sannsynligvis ikke mulig å samle noe tilsvarende igjen. Det er totalt 10 ulike eiere av disse bilene, som eierne nødig låner ut, forteller Stormbringer.

Utstillingen «Linjer og landskap» vil stå på Norsk vegmuseum fram til juni.