Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Kutter 14 millioner i honorar til Troms Kraft-gransker

 Nord-Troms tingrett kutter 14 millioner i honorarkravet fra Troms Kraft-granskerne. Det er både eieren og selskapet glad for.

Leif N. Nergaard har ledet den svært omfattende granskingen av Troms Kraft-skandalen. Nord-Troms tingrett fastslår i en kjennelse torsdag at salæret til granskerne skal være 30 millioner kroner.

Det var eierne som krevde en rettslig gransking av forholdene i selskapet. Det skjedde etter at Troms Kraft høsten 2011 avdekket et tap på 1,7 milliarder kroner i det svenske datterselskapet Kraft og kultur. Interne undersøkelser konkluderte med at tapene skyldtes regnskapsmanipulering. Saken er fortsatt under etterforskning av svensk påtalemakt.

Seksdoblet rammen

Da granskingen startet var det Tromsø kommune (40 prosent) og Troms fylkeskommune (60 prosent) som eide selskapet.

Utgangspunktet for granskingen var en kostnadsramme på 5 millioner kroner. Men granskerne Norscan Partners og advokatfirmaet Grette fikk etter hvert tilslutning til å øke kostnadstaket til 30 millioner kroner.

Nødvendig gransking

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) sier han tar rettens kjennelse til etterretning. Han er enig med Nord-Troms tingrett i at det har vært rimelig og nødvendig å pådra kostnader på 30 millioner kroner i granskingen.

– Vi er også glad for at det er rettens oppfatning at arbeidet som gransker har utført har vært omfattende og grundig, og at kvaliteten har vært høy, sier Hilmarsen.

Den endelige sluttregningen som ble sendt Nord-Troms tingrett lød på 44,1 millioner kroner. Dette er sju millioner kroner mer enn de samlede utgiftene til Gjørv-kommisjonens gransking av 22. juli-terroren. Men retten har altså holdt fast på kostnadstaket på 30 millioner kroner.

Ekstrautgifter

Det er styreleder i Troms Kraft, Inge K. Hansen, tilfreds med. Regningen skal betales av Troms Kraft, og Hansen har argumentert med at det er granskerne som må betale kostnadene ut over 30 millioner kroner.

– Vi er utrolig glad på Troms Krafts vegne. Selskapet er spart for 14 millioner kroner. Det er et betydelig beløp i den situasjonen Troms Kraft står i, sier styrelederen.

Granskerne begrunnet overskridelsene med at ny kunnskap som dukket opp våren 2013 bidro til flere undersøkelser og merarbeid.

I tillegg til å se på tapene i Kraft og kultur har granskerne gjennomgått flere andre forhold i selskapet. Blant dem støtten til Senterpartiet, kjøpet av aksjer i Salten Kraftsamband og Nordkraft A/S og engasjementet av First House for å påvirke eierne under behandlingen av eierskapsmeldingen.