Holmenkollen vant Norsk Lyspris 2013

Norconsult og Kåre Hagen mottok 26. november Norsk Lyspris 2013 for lysdesignet av Holmenkollbakken nasjonalanlegg.

Ett av Norges mest kjente landemerker og en av Oslos mest besøkte turistattraksjoner har et innovativt og energieffektivt lysdesign.

Juryen skriver i sin begrunnelse:

«Holmenkollens belysning er for en arena som skal håndtere store publikumsmasser. Det skal tilrettelegges for internasjonal TV-overføring, og lyset skal sist men ikke minst fremheve det som regnes for Norges viktigste landemerke. Lysdesignet løfter frem form og funksjon, og viser den storslåtte arkitekturen. Effektbelysning løfter skihoppet opp fra bakken. Dette presenterer hoppbakken i et svev som på en visuell, enkel og treffende måte understreker byggverkets innhold og mening. Belysningen fungerer også som funksjonsbelysning for gangveien under»

«Lysdesignet framhever både arkitektur, ingeniørkunst og hoppsporten. Det er valgt en god teknisk løsning som er hensiktsmessig med hensyn energieffektivitet og vedlikehold. Det er modig at man her har vist måtehold og begrenset effektbruk og samtidig klart å vise landemerket separat fra landskapet. Juryen mener at løsningen promoterer Oslo som en av Fremtidens byer det er tatt hensyn til lysforurensing og energibruk. Hoppbakken signaliserer et verdig og tydelig visuelt symbol for Oslo og Norge. Den blir en logo i terrenget i vintermørket», skriver de videre.

Lamp Lighting Solutions Awards 2013, og kom i denne konkurransen opp blant de 67 mest betydningsfulle internasjonale lysprosjekter i 2013. De ble derimot ikke plukket ut blant som en av de fem finalistene.