Flisespikeri om et vedskjul

Vi er enig med Ola Borten Moe (SP) som i en kronikk i Aftenposten kommenterer den tøvete saken om at helseminister Bent Høie ble pålagt å rive et 4 kvm stort vedskjul han har bygget ved hytta i Bjerkreim kommune i Rogaland. Takk og pris satte politikerne i formannskapet foten ned for rådmannens innstilling. De ga dispensasjon. Men at dette i hele tatt ble en sak, er etter vårt syn meningsløst.

- At Bent Høie mangler byggetillatelse til vedskjulet opprører meg ikke. Det opprører meg at han trenger det, skriver Borten Moe. Vi er helt enig.

Selvsagt skal ikke maktpersoner ha fordeler av at de sitter i posisjoner, men det Høie her opplever virker mer som en forfølgelse. Dersom byråkrater og myndighetene gjennom lovverket lager så rigorøse lover og regler som man opplagt har gjort i dette tilfelle, vil mange i det norske samfunnet bli stemplet som lovbrytere.

- I Norge prøver vi å legge til rette for frie enkeltmennesker gjennom eiendomsrett og selveide hus og hytter. I stort har vi lyktes, men mye og stadig mer går i feil retning. En retning som utfordrer den friheten egen eiendom skal være. Og som trekker samfunnet mot en kultur der det legitimeres å engasjere seg i ting man ikke har noe med, og som øker sjansen for at vi alle ender opp som lovbrytere, skriver Borten Moe.

I de siste årene har vi sett en rekke eksempler på at kjente politikere og forretningsfolk spesielt, er hengt ut i media på grunn av at man har forbrutt seg på noe som folk flest vil karakterisere som bagatellmessige forhold. Et vedskjul som ligger godt skjult bak noen store steiner som er tilfelle ved Høies hytte, er etter vårt syn bagatellmessig.

Dette burde aldri vært en sak., Vi skulle tro at en rådmann i en kommune har viktigere saker å beskjeftige seg med enn dette. At det kan være misunnelige naboer eller andre som varsler om slike ” ulovlige byggesaker” kan være, men da må man være voksen nok i kommunens administrasjon til å avvise slike innspill.

- ”Alle” vil være enige i at samfunnet trenger lover og planer for hvordan og hvor vi skal bygge. Men det er ikke det samme som at staten skal bestemme tekniske spesifikasjoner, hvem som skal kunne bygge hva hvor og hvem som skal kunne søke om å få bygge, skriver Borten Moe.

Som en konsekvens av at staten likevel har gjort akkurat det har vi gått fra et desentralisert og praktisk selvbyggerfolk til et byråkratisert og sentralisert samfunn der så mye som mulig av personlig initiativ og engasjement forsøkes eliminert. Resultatet er at husprisene går rett i været og ødelegger eiendomsmarkedene, spesielt i distriktene, og at produktiviteten i byggenæringen går ned.

Som huseier blir det viktigere å ha papirer på at huset virker og er i orden, enn at det faktisk gjør det.

Og vår eneste trøst blir å passe på at naboen har det samme, og dermed legge oss borti ting vi strengt tatt ikke har noe med. Så hvor frie er vi egentlig?, skriver han. Et fornuftig spørsmål, sier vi.

Les hele Borten Moes innlegg i Aftenposten her:

http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Det-er-for-mange-lover-og-regler-om-hus-og-hytte-7385218.html#.UpOEk06S9yk.email

PS

Nok en dustesak

Med all mulig respekt for Norges Handikapforbund er det håpløst å forlange rullestolrampe i den nye Hindrem Stavkirke som er bygget i Leksvik i Trøndelag etter tegninger fra 1100-tallet. Gjør ikke stavkirkelaget det kan kirka bli stengt.

Vi er enig med Ingvar Sæther som er leder av Hindrem Stavkirkelag. Han håper å finne en løsning som alle parter kan være fornøyd med.

Stavkirkelaget har lagt ned tusenvis av timer for å bygge kirka.

Byggeforskriftene sier at kirka skal ha en permanent og trinnfri adkomst for rullestolbrukere. Men skal den nybygde kirka skal omfattes av kravet om såkalt universell utforming og utstyres med permanent rullestolrampe. Om dette strides nå interessene.

– De som bygget stavkirkene i år 1100 hadde neppe rullestoladkomst i tankene, og de som har utarbeidet dagens byggforskrifter har vel neppe heller tenkt på hvordan forskriftene skal praktiseres i en stavkirke, sier Ingvar Sæther til Trønder-Avisa.

Les mer om saken på NRK:

http://www.nrk.no/trondelag/krever-rullestolrampe-i-stavkirke-1.11340786