Avviser milliardsøksmål fra Troms Kraft

Revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) avviser blankt et erstatningskrav på 1,7 milliarder kroner fra Troms Kraft.

PwC har mottatt et erstatningskrav 1,7 milliarder kroner etter påståtte misligheter i svenske Kraft & Kultur.

– Etter vårt syn er et søksmål mot oss uten faktisk og rettslig grunnlag. Vi har ikke vært revisor for selskapet der de påståtte mislighetene skal ha skjedd. Et viktig poeng er at vi ikke kan ta ansvar for forsømmelser og feil som Troms Kraft-konsernet gjør selv, sier administrerende direktør Håvard S. Abrahamsen i PwC til NTB.

– Faglig begrunnet
Troms Kraft hevder på sin side at konsernrevisjonen som PwC har gjennomført i årene 2003-2010 er i strid med lovgivningen og revisjonspraksis.

– Vi mener vårt krav er faglig godt begrunnet, sier konsernsjef Semming Semmingsen i Troms Kraft i en pressemelding.

PwC har inntil for to uker siden vært hovedrevisor for Troms Kraft. Troms Kraft har tapt over 2 milliarder kroner på sitt svenske datterselskap Kraft & Kultur AB, som blåste opp regnskapene og ga et helt feilaktig inntrykk av virksomheten.

Ikke revisor
En rettslig gransking av forholdene konkluderte i høst med at tapet kunne vært unngått og regnskapsfeilene avdekket allerede i 2003 og ved flere anledninger senere.

PwC påpeker at de ikke har vært revisor for datterselskapet Kraft og Kultur etter 2003. Ifølge Abrahamsen er det ikke utelukkende revisorrapportene fra Grant Thornton de har forholdt seg til som revisor for morselskapet.

– Du skal gi instruks om hva som skal gjøres i revideringen av regnskapene. I et konsern skal det være dialog mellom konsernrevisor og revisor for datterselskapet, sier Abrahamsen.

Ble forledet
Troms Kraft leverte i januar i år et tilsvarende søksmål mot den svenske avdelingen til revisorfirmaet Grant Thornton, som var revisor for Kraft & Kultur. Daværende konstituert konsernsjef Semming Semmingsen framholdt at det norske kraftselskapet ble forledet til å spytte inn betydelig kapital.

– Troms Kraft ville ikke finansiert opp Kraft og Kultur dersom selskapet hadde visst hva den reelle situasjonen var. Derfor er det en direkte årsakssammenheng mellom den dårlige jobben revisoren har gjort og de økonomiske tap Troms Kraft har lidd, sa Semmingsen.

Også Grant Thornton avviser søksmålet, blant annet på bakgrunn av at granskningsrapporten viser at revisoren ved flere anledninger siden 2003 rapporterte om mangler i den interne kontrollen.

Førte fordringer feil
Den omfattende regnskapsmanipulasjonen ble oppdaget høsten 2011. Da ble det kjent at minst halvannen milliard svenske kroner feilaktig var ført som utestående fordringer. Et halvt år i forveien skrev avisa Nordlys de første kritiske artiklene som antydet omfattende regnskapsfusk.

I fjor høst måtte moderselskapet gå inn med en redningspakke på 1,95 milliarder kroner. Troms Kraft mener dette kunne vært unngått dersom revisoren hadde gjort jobben sin og har engasjert det internasjonale revisjonsselskapet Deloitte til å vurdere saken.