Ekstremvær kan gi nye regler for husbygging

Etter ekstremværet Hilde, som utløste en rekke jordras i Sogn og Fjordane, innrømmet statsminister Erna Solberg at det kan være behov for nye regler for husbygging.

Forskningsleder Asbjørn Aaheim ved Senter for klimaforskning, Cicero, mener også man må se på dagens naturskadelov.

I dag er det kommunenes jobb å kartlegge hvilke områder som er rasutsatte. Solberg ønsker å gi kommunene et erstatningsansvar fra det tidspunkt en byggetillatelse blir gitt, og mener det da kan bli gjort en enda bedre kartlegging enn i dag.

– Det tror jeg er mye enklere enn at staten skal overprøve. Det å sørge for å sette ansvar for ting på de riktige stedene og sørge for kartlegging, da tror jeg du automatisk får ny atferd, uttalte Solberg til NRK.

Naturskadeloven

Asbjørn Aaheim mener det er på tide at man også ser på naturskadeloven.

– Vi har i dag en solidarisk fordeling ved naturskade. Alle er med på å betale for skadene gjennom naturskadeloven. Men dette godet har en bakside, mener han.

– Dersom man ikke stilles til ansvar for hvor og hvordan man bygger, fordi man er trygg på å få erstatning uansett, kan ordningen bidra til at man velger bort det å foreta dyre risikovurderinger på forhånd.

– Selv om vi må opprettholde solidariteten, mener jeg det er behov for å innføre nye og transparente regler. Vi må forhindre at det bygges i ras- eller flomutsatte områder fordi man har en sikkerhet om at man får erstatning dersom huset eller veien tas av skred, sier Aaheim.

Naturskadeerstatningene etter stormen Hilde beregnes til å komme på rundt 120 millioner kroner. For selskapet Tryg er omfanget av skadene beregnet til rundt 10 millioner kroner i Bergen/Hordaland alene. Hovedsakelig er det vannskader, forteller kommunikasjonssjef Ole Irgens.

Pilotprosjekt

Tryg Forsikring arbeider tett med bransjeorganisasjon Finans Norge (FNO) om tiltak for å redusere virkningene av klimaendringene, sier han.

– Det viktigste vi gjør nå for tiden er et pilotprosjekt der forsikringsselskapene avgir informasjon om vannskader på bygning slik at et utvalg kommuner kan bruke informasjonen når de skal planlegge, blant annet utbygging og dimensjonering av rør for overvann. Forsikringsselskapene arbeider også sammen med andre myndigheter (for eksempel NVE) for å øke kunnskapen om virkningene av flom, sier Irgens. (©NTB)