Enighet om skog på klimamøtet i Polen

Norge er godt fornøyd med at forhandlerne på klimamøtet i Polen er enige om regler for finansiering av tiltak for bevaring av skog i u-land.

– Regelverket for regnskogsatsingen har nå gått gjennom og er avklart. Det er viktig for oss med den store satsingen vi har på regnskog, sier miljøminister Tine Sundtoft (H) til NTB sent fredag kveld.

Enigheten er et av få gjennombrudd i de vanskelige forhandlingene. Nye regler på området som kalles REDD pluss, kan åpne for store summer fra rike land til bevaring av regnskog.

– Veldig gledelig

Norge har gjennom flere år bevilget milliarder til denne typen tiltak i land som Brasil og Indonesia. På klimamøtet i Warszawa ble det tidligere denne uken kjent at USA og Storbritannia skal samarbeide med Norge om skogvern.

– For oss er regnskogsatsingen noe av det største vi gjør, og vi sier vi skal fortsette fram til 2020. At det nå blir et ordentlig regelverket på dette, er viktig, sier Sundtoft.

– Det har vært en god prosess hele veien. Det har vært en norsk leder av denne arbeidsgruppen, og det er veldig gledelig at dette ble klubbet gjennom i plenum nå, legger hun til.

Vedtakene gir et fullstendig regelverk for hvordan man overvåker skog, informerer om tilstanden i skogen og hvordan industriland skal betale for oppnådde resultater. Man ble også enige om hvordan landenes resultater skal gjennomgås og godkjennes gjennom FNs klimakonvensjon, ifølge Miljøverndepartementet.

– Skritt fremover

Den britiske energi- og klimaministeren Ed Davey kaller enigheten om de nye reglene for et stort skritt fremover. Meningen er at det såkalte Grønne fondet skal spille en viktig rolle i kanaliseringen av midler til skogvern i u-land.

U-landene må på sin side opprette egne institusjoner som skal kontrollere pengebruken. Midlene vil først bli bevilget når mottakerne har bevist at de har redusert CO2-utslippene fra avskoging uten å ramme lokalsamfunn og artsmangfold.

Landene på klimakonferansen i Warszawa skal også ha blitt enige om metoder for å måle og verifisere utslippsreduksjonene som følge av skogprosjekter.

Det var fredag kveld fortsatt ingen avklaring om de andre temaene det ble forhandlet om i Warszawa. Sundtoft skulle følge forhandlingene videre utover fredag kveld og natt til lørdag.