Jensen vil ha fleksibilitet om egenkapital

Finansminister Siv Jensen (Frp) forventer at Finanstilsynet over nyttår svarer på hvordan kravet til egenkapital for boligkjøpere kan praktiseres skjønnsmessig.

I valgkampen lovte de fire borgerlige partiene å senke kravet til egenkapital for boligkjøpere fra dagens 15 prosent til 10 prosent. I februar foreslo Fremskrittspartiet å fjerne kravet helt.

Men etter valget har det blitt klart at kravet om 15 prosent egenkapital står fast. Finansministeren har nøyd seg med å ta til orde for at bankene praktiserer ordningen fleksibelt.

Sendte brev
Kjernen i kritikken mot egenkapitalkravet for boligkjøpere har vært at folk som har god fremtidig betalingsevne, kan bli nektet boliglån fordi de ikke har nok penger på bok. På den annen side kan et slikt krav dempe både boligpriser og bankenes utlån.

– Jeg sendte et brev til Finanstilsynet i oktober hvor jeg ba om en vurdering av en mer fleksibel tolkning av regelverket, sier Siv Jensen til NTB.

– Det handler både om at man stiller krav til egenkapital, men samtidig må ha fleksibilitet nok til å vurdere låntakernes fremtidige betalingsevne. Det har bankene selv bedt om, det er det signalet jeg har sendt Finanstilsynet, og som jeg venter et svar på i januar, forklarer hun.

Tar opp garanti med EU
Etter et møte med norsk finansnæring fredag fikk Jensen også spørsmål om hva som skjer hvis Norge mister sin spesielt gode ordning for bankinnskudd. Norge har i årevis kjempet for å beholde ordningen, men stadig mer tyder nå på at slaget kan være tapt.

Jensen sier norske myndigheter fortsatt jobber intenst for å beholde dagens ordning, men at man ikke kan lukke øynene for debatten som pågår om garantien.

– Da må vi ha en subsidiær holdning som vi også har vært tydelige på overfor Stortinget. Det handler om å sikre brede og gode overgangsordninger i tråd med de signalene vi har fått fra egen finansnæring, sier hun.

I Norge garanteres inntil 2 millioner kroner på bok, mens EU-garantien er på 100.000 euro – rundt 800.000 kroner. Norske kontoeiere er dermed mye bedre sikret, men EU vil ha harmonisering på det indre markedet.

– Vi jobber for å få til et møte med kommissær Barnier i desember, sier Jensen.

– Må balansere hensyn
Også de økte kravene til bankenes egenkapital ble tatt opp på møtet mellom Jensen og finansnæringen.

– Vi la særlig vekt på kravene til bankene og de effektene dette har i samfunnet for øvrig, slik at man klarer å balansere disse ulike hensynene, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge til NTB.

Han er fornøyd med regjeringens signaler hittil om en tett dialog med næringen og vilje til å se boligpolitikken i sammenheng med utviklingen i samfunnet for øvrig.

DNB-sjef Rune Bjerke fremholdt i Dagens Næringsliv fredag at banken kommer til å trenge 40– 60 milliarder kroner i ren kjernekapital innen 2016 for å oppfylle myndighetenes kapitalkrav.

Mange forbrukere frykter kravene skal gi økte lånerenter og dyrere banktjenester. Bankene er opptatt av at kravene ikke må sette dem konkurransemessig tilbake sammenlignet med banker i andre land. Kravene innføres for å gjøre bankene mindre sårbare.