Sikkerhetsutfordringer knyttet til midlertidige konstruksjoner

Byggherrer, entreprenører, leverandører, tillitsvalgte og offentlige instanser var alle på plass i Statens Hus i Trondheim da Arbeidstilsynet tidligere denne uken hadde invitert til en workshop om midlertidige konstruksjoner.

Ambisjonen er at bygg- og anleggsbransjen sammen skal gjøre arbeid på midlertidige konstruksjoner tryggere gjennom mer åpenhet, læring og kompetanseheving.

Bygg- og anleggsnæringen er overrepresentert på arbeidsskadestatistikken, og arbeidstakerne i denne bransjen er tre ganger mer utsatt for arbeidsskade enn andre sysselsatte. Det er en rekke sikkerhetsutfordringer knyttet til arbeid på midlertidige konstruksjoner, noe som dessverre har resultert i flere arbeidsdødsfall de siste årene. Det er enighet i bransjen om at byggenæringen trenger en satsning på dette området for å forebygge ulykker som følge av konstruksjonssvikt.

Kompetanse og kommunikasjon helt avgjørende
Det var Arbeidstilsynet som arrangerte workshopen, etter ønske fra flere aktører, deriblant EBA og flere av de største entreprenørene. Regiondirektør i Arbeidstilsynet Midt-Norge, Stig Magnar Løvås, åpnet seminaret og var godt fornøyd med dagen.

– Med denne samlingen ønsket vi å øke kunnskapen rundt ulykker og om hva som kreves for at midlertidige konstruksjoner skal prosjekteres og bygges sikkert nok. Fra starten med entreprenørene som ga flere eksempler på tankevekkende ulykker og deres konsekvenser, til NTNU som med klar tale viste hva som kreves av ingeniørkunnskap og kunnskap om relevante standarder, ble det formidlet et klart budskap om at midlertidige konstruksjoner må få kompetent behandling både i prosjektering, utførelse og kontroll, forteller Løvås.

Arbeidstilsynet har gjennom høsten jobbet med å planlegge en nasjonal tilsynssatsning for bygg- og anleggsbransjen.

– Denne satsingen gjennomføres i 2014-2015 og sikkerheten rundt bygging av konstruksjoner som krever store midlertidige konstruksjoner under byggefasen vil bli en del av satsingen, sier Løvås videre.

Åpenhet rundt ulykker og læring
Skanska, Kruse Smith, Veidekke, Reinertsen og Statens vegvesen fortalte åpent om utfordringer de står ovenfor i forbindelse med ulykker på midlertidige konstruksjoner og om hvordan de lærer av slike hendelser. Sikkerhetssjef i Skanska Norge, Arild Berglund, var en av dem som snakket om læring og åpenhet etter uønskede hendelser og ulykker.

– Konstruksjonssvikt er noe av det pinligste som kan skje i bransjen vår. Det berører selve kjernen i vår faglighet, at vi kan bygge konstruksjoner som ikke svikter. Jeg mener at åpenhet og erfaringsutveksling er helt avgjørende hvis vi skal lykkes i å gjøre arbeidsplassene våre trygge, forteller Berglund.

Midlertidige konstruksjoner omfatter alt fra stillas til oppbygging for forskaling og avstivninger i forbindelse med elementmontasje. Kompetanse, risikovurdering og klart definerte ansvarsforhold ble flere ganger trukket frem som viktige forbedringsområder. Det ble poengtert at dette gjelder i alle ledd, fra byggherrer, prosjekterende til utførende. Leverandører av utstyr og materiell er viktige bidragsytere til sikre konstruksjoner, både gjennom sin kompetanse og sine løsninger. Arbeidstakersiden, ved Fellesforbundet var også representert i Statens Hus. Steinar Krogstad deltok i paneldebatten og er enig at kompetanseheving og bedre risikoforståelse er gode tiltak i kampen mot arbeidsulykker. Krogstad utfordret bransjen på hvordan dette skal oppnås, dersom det ikke gjøres noen endringer.

– Når entreprenørene og byggherrene sier at utfordringen er hva arbeidstakerne kan gjøre for å bedre sikkerheten, er motspørsmålet; hvilke arbeidstakere ønsker bransjen? Når det under denne workshopen fra flere hold påpekes betydningen av risikovurdering og kompetanse i alle ledd, må det ropes varsko om at utviklingen går i retning av høyere risiko og lavere kompetanse. Det er den utførende arbeidstakeren som er den siste kontrolløren. Vedkommende må ha nok kunnskap og erfaring til å se og vurdere om det er noe som ikke stemmer. I tillegg må det være en sikkerhetskultur hvor en kan ta opp mangler og forslag med for eksempel anleggsledelsen og de må være i kunne kommunisere med hverandre. Skal utviklingen endres i ønsket retning må det både stilles krav om faglig kompetanse, HMS-opplæring og faste ansatte. Da vil vi ha arbeidstakere som kan bidra til at bygge- og anleggsbransjen får sikrere arbeidsplasser, sier en engasjert Krogstad.

Seminaret ble rundet av med en sluttappell fra Kari Sandberg, som nylig tok over som administrerende direktør i EBA. Også Sandberg poengterte viktigheten av kompetanse og god evne til risikovurdering i alle ledd, samtidig som hun også oppfordret alle deltakerne til å alltid ha sikkerhet i tankene.

– Bygg- og anleggsnæringen utretter utrolig mye, noe all ingeniørkunsten man ser rundt om i landet er et bevis på. Dessverre står også bransjen ovenfor store utfordringer knyttet til sikkerhet og derfor er det veldig bra at Arbeidstilsynet har arrangert denne workshopen. Det er viktig at det er god dialog mellom tilsynet og aktørene, og at læring og erfaringer blir allment tilgjengelig. En slik lavterskelmøteplass gjør det enklere å få til dette, noe som igjen gjør at vi som bransje kan hjelpe hverandre med å bli bedre på sikkerhet, avslutter Sandberg.