Uforstående til Hæhres kontraktsutspill

Direktør Lars Erik Hauer i Statens vegvesen stiller seg uforstående til Hæhres kontraktsutspill

Lars Erik Hauer i Statens vegvesen er uenig i Albert Kr. Hæhres utspill om at enhetspriskontraktene, hvor laveste pris gjelder, fører til flere konflikter og dårligere kvalitet.

- Hæhre mener vi velger entreprenør kun utifra laveste pris. Det er feil. For det første må entreprenørene som skal bli tatt i betraktning være kvalifisert til å kunne jobbe for oss. Det betyr at de må ha utført tilsvarende prosjekt tidligere og andre byggherrer må ha gode erfaringer med tilbyder, og ikke minst må entreprenøren ha gode HMS-resultater og en ordnet økonomi, sier Hauer til Byggeindustrien.

- Vi skjønner heller ikke det Hæhre sier om kvalitet. Kvalitet er en viktig del av våre kontrakter. Entreprenørene må godta våre kvalitetsnormer og disse er definert i konkurransegrunnlaget. Vi har også et system i forhold til oppfølging og kontroll av leveransen, påpeker Hauer.

Lars Erik Hauer synes også det er underlig at Hæhre ønsker et system der ukjente entreprenører blir vektet lavere en de som er kjent i markedet.

- Da synes jeg han skal tenke tilbake på den gangen Hæhre fikk sitt sin første tunneljobb for Statens vegvesen. Da protesterte resten av bransjen, men Statens vegvesen viste han tillit. Det er takket være denne tilliten at Hæhre har fått bygd seg opp til den solide entreprenøren de er i dag, sier Hauer.

Er dere også uenig i at Statens vegvesen i større grad burde bruke kontraktsformer hvor også andre parametere enn pris blir vektlagt?

- I de fleste prosjektene våre bruker vi enhetspriskontrakter og vi har fått kritikk fordi vi ikke er villige til å prøve andre kontraktsformer. Vi har prøvd andre kontraktsformer, men i de tilfellene vi har prøvd andre tildelingskriterier enn pris, har ofte ikke entreprenørene godtatt vår vektinger. Når entreprenøren i mange av tilfellene løper til KOFA fremfor å godta våre vektinger blir det litt vanskelig. Vi er derfor enige med Hæhre i det han sier om at bransjen må bruke sunn fornuft og godta vår vurderinger, sier Hauer.