Beredskapssenter eller innkvarteringslandsby på Lahaugmoen?

Ja takk, begge deler, sier utvikler Anthon B Nilsen Eiendom. Det påbegynte innkvarteringsprosjektet på Lahaugmoen i Skedsmo skal ikke stå i veien for planene om nasjonalt beredskapssenter.

Onsdag meldte bygg.no at Lahaugmoen i Skedsmo kan bli nytt nasjonalt beredskapssenter for politiet.

Det har i flere år vært planer om å legge politiets beredskapssenter til Alnabru, men flere faktorer, som knapp plass og vanskelige grunnforhold, har ført til stadig lavere oppslutning om dette alternativet.

Den aktuelle tomten på Alnabru ligger på kvikkleiregrunn, og kan vise seg både å være for liten, for kostbar å sikre og utbygge, og ta lengre tid enn antatt å fullføre.

Arealbehovet har allerede økt med 70 prosent etter at daværende justisminister Grete Faremo i fjor presenterte planene. Da skulle Alnabru, etter planen, stå ferdig innen fem år og koste én milliard kroner.

Utvikler på Lahaugmoen, Anthon B Nilsen Eiendom, mener de kan tilby en langt bedre mulighet.

– Vi har 288 mål på Lahaugmoen, ferdig regulert. I løpet av et drøyt år kan man få til beredskapsmessig aktivitet, og videre kan området også skaleres opp i takt med behov og økonomi, sier administrerende direktør Knut Halvor Hansen til bygg.no.

Innkvartert

Under Bygg Reis Deg-messen i oktober var eiendomsutvikleren på plass som en litt utradisjonell utstiller. Da var det visjonene om Lahaugmoen som en innkvarteringslandsby som var på bordet.

Med gode veiforbindelser, lett tilgang til både Oslo og Gardermoen, samt store deler av Østlandet innenfor en times kjøring, er innkvartering på Lahaugmoen et komfortabelt og praktisk alternativ til brakkerigger inne i Oslo, som ikke alltid godkjennes, eller hotell- og leilighetsinnkvartering i byen.

Les hele saken fra bladet her.

Allerede er 250 hybler i drift i dag, og 100 nye, modulbaserte hybler er under oppføring.

Hansen opplyser om at dette ikke er noe problem for planene om beredskapssenter.

– På omtrent én tredjedel av arealet på Lahaugmoen har vi inngått leiekontrakter av varierende lengde. To tredjedeler av tomten er kun ferdig regulert tomt. Det jeg tenker, er at vi har identifisert to behov som samfunnet har, og vi har en tomt hvor begge behovene kan dekkes. Viser det seg at beredskapssenteret trenger alle arealene på Lahaugmoen raskt, overfører vi innkvarteringskapasiteten til en annen tomt i enten Skedsmo, Oslo, Ski eller Bærum. Det er mange muligheter og få begrensninger og vi har løsningene, sier hansen.

22. juli-lærdom

Hansen mener alternativet på Lahaugmoen er langt bedre enn Alnabru-planene som politiet selv har lagt sin tyngde bak.

– Staten Norge trenger et nytt beredskapssenter, og da mer enn bare et begrenset øvingssenter med politihelikopter. At politiet vil bygge en borg for seg selv på Alnabru er bare en videreføring av den sektortankegangen fra før 22. juli. Gjørv-kommisjonen konkluderte med at vi trenger samhandling i den norske kriseberedskapen, og på Lahaugmoen kan vi få til det alle trenger.

Lahaugmoen ble lansert som mulig beredskapssenter av staten for 15 år siden, og brann- og redningsetaten benytter seg av området til trening med faste installasjoner i dag. Fremskrittspartiet har også gått sterkt inn for beredskapssenter her framfor det 30 mål store arealet på Alnabru.

Hansen forteller at han har opplevd stor støtte blant operativt personell til Lahaugmoen.

Han etterlyser en vurdering av fordeler og svakheter ved Lahaugmoen og Alnabru sett opp mot behovene Norge har til sin kriseberedskap.