Gullfeiselen til Arild Neby

Til stor applaus ble Årets gullfeisel tildelt Arild Neby.

Hedersbetegnelsen ble delt ut under åpningen av Fjellsprengningskonferansen

Neby har hatt en spesiell interesse for tunnelfaget helt siden han gikk ut fra NTH.

Han beskrives som en person som strekker seg i det lengste for å prøve å løse utfordringer for oppdragsgivere nasjonalt og internasjonalt. Han er nysgjerrig på ny teknologi og å finne nye løsninger.

Han jobbet flere år som konsulent, hvor ferden gikk både til polare strøk og til varmeste ørken strøk, gjerne utplassert (eller værfast) i måneder og år.

De siste årene har Vegdirektoratet fått glede av denne personen i sin virksomhet.

Samtidig som han var konsulent greide han å sette av tid til arbeid i NFF. Den samme pasjon til arbeidet sitt fortsatte han i skytebaskomiteen. Da DSB kom med krav om overgangsordningen for bergsprengningslederutdanningen, var hans innsats essensiell for å organisere opp ordningen, lage kompetanseplattformer, fagplaner og kursinnhold for ”bergsprenger” og ”bergsprengningsleder”. Han har også holdt en stor andel av de 65 kursene for over 1700 deltagere.

I styres begrunnelse heter det blant annet at han har en ydmyk og gjennomærlig holdning til det arbeidet han tar på seg og gir seg ikke før det er presist levert. «Han har i en årrekke vært en ypperlig ambassadør internasjonalt, for ingeniørgeologi og bergsprengningsfaget og CV'n hans dekker, tross hans unge alder, en imponerende bredde av faget. Spesielt kan man trekke frem hans spisskompetanse om " utslag under vann». Gjennom den viktige jobben med å lære opp en generasjon av bergsprengere om geologiens mysterier, har han allerede utviklet bransjen stort i retning sikker og kompetent sprengning.»

Med jobber i India, Saudi Arabia, Pakistan , Nicaragua, Singapore, Chile, Grønnland og Svalbard ryktes det at da han gikk av som konsulent og måtte levere inn firmamobilen, ble den som overtok nummeret hans vekket på alle døgnets tider og på alle verdens språk, "Asking for Mr Arild Neby".

Det var et enstemmig styre som sto bak beslutningen om å tildele Neby Gullfeiselen.

Det er tidligere delt ut 26 gullfeisler i foreningens historie.