Tidenes tunnelår

2013 ble et nytt rekordår for tunnelentreprenørene

NFFs tunnelstatistikk viser at tunnelentreprenørene tar ut 6,064 millioner kubikk fra norske tunnel- og bergromprosjekter i 2013. Det betyr at rekorden på 6,007 millioner kubikk fra i fjor blir slått med knapp margin.

Faglig sekretær Thor Skjeggedal i NFF, som tradisjonen tro har tunnelstatistikken klar til Fjellsprengningsdagen, sier det er flere spennende elementer ved årets statistikk.

Han trekker selvsagt frem at det ble et nytt rekordår og at Skanska alene tar ut et rekordvolum på drøye 1,1 millioner kubikk, men han synes også det er interessant å se at jernbanetunnelvolumet i år er høyere enn veitunnelvolumet. Det har aldri skjedd før etter at NFF startet med tunnelstatistikken i 1971.

- Volumet for veitunneler er mer enn halvert i 2013, mens volumet fra jernbanetunneler er mer enn doblet, forteller Skjeggedal.

Les også: Historisk rekord av Skanska

Det ble tatt ut 2,15 millioner kubikk fra jernbanetunneler i 2013, mens veitunnelene ender på cirka 1,74 millioner kubikk. Vannkraft er det tredje største tunnelområdet med et volum på 0,82 millioner kubikk.

- Også uttaket fra vannkraftprosjekter har doblet seg det siste året, opplyser Skjeggedal.

20 tunnelentreprenører
NFFs faglige sekretær har i år registret 20 ulike entreprenærer som har operert i det norske tunnelmarkedet. Det er to mere enn i fjor, men Skjeggedal påpeker at den ene nye er konkursrammede Alpine Bau og den andre er BKK.

- Jeg tror vi kan si at antallet tunnelentreprenører har stabilisert seg rett under 20-tallet, sier Skjeggedal.

De 11 siste årene har for øvrig antallet tunnelentreprenører økt fra 9 til 20.

Nedgang i km
I 2013 blir det drevet drøye 86,5 kilometer tunnel og bergrom i Norge. Det er en liten nedgang fra i fjor.

- Årsaken til at tunnelvolumet øker og antallet kilometer blir mindre, er nok at hallene som bygges i forbindelse med Holmestrand stasjon og ved Bolidens anlegg i Odda gir store volumer, men få tunnelmeter, sier Skjeggedal.

Roser entreprenørene
Thor Skjeggedal roser entreprenørene som bidrar med sine tall til tunnelstatistikken.

- Det er velvilje fra enkeltbedriftene som gjør at vi får til tunnelstatistikken, sier han.