Historisk rekord av Skanska

¨Aldri tidligere har en entreprenør tatt ut et større tunnelvolum enn det Skanska har gjort i 2013.

NFFs årlige tunnelstatistikk viser at den nye rekorden lyder på cirka 1,14 millioner faste kubikkmeter tunnelmasser. Det er Skanskas store aktivitet for Jernbaneverket i Vestfold som utgjør brorparten av volumet. Entreprenørene tre tunnelentrepriser ved dobbeltsporutbyggingen gjennom Holmestrand, utgjør drøye 700.000 kubikkmeter, mens ved Vestfoldentreprisen ved Farriseidet-Porsgrunn har Skanska tatt ut drøye 170.000 kubikkmeter tunnelmasser.

- Vi må ta et lite forbehold, men i løpet av de årene jeg har jobbet med tunnelstatistikken har jeg har aldri registrert et høyrer uttak hos en enkeltaktør, sier Thor Skjeggedal, faglig sekretær i NFF.

Sett i lys av at totalvolumet også er rekordhøyt, føler Skjeggedal seg ganske sikker på at Skanskas uttak er historisk.

Les også: Tidenes tunnelår

Veidekke og LNS på pallen
I og med at Veidekke tar ut cirka 1,1 millioner kubikk, er 2013 også det første året to entreprenører runder et uttak på en million kubikkmeter. Morskogtunnelen ved Fellesprosjektet E6-Dovrebanen er Veidekkes største enkeltprosjekt med drøye 315.000 kubikkmeter tunnelmasser.

Også LNS holder et jevnt høyt nivå. Tunnelentreprenøren har tatt ut knappe 845.000 kubikkmeter tunnelmasser og kaprer med det tredjeplassen på NFFs tunnelstatistikk. LNS har tatt ut størst volum ved Sjøskogen-entreprisen i Holmestrand (ca. 220.000 kubikk) og ved Rana Gruber (ca. 212.000 kubikk).

Lemminkäinen med største prosjekt
Også Lemminkäinen Anlegg markerer seg på årets tunnelstatistikk. Selskapet har tatt ut 415.000 kubikk fjellmasser fra Boliden Oddas to nye fjellhaller, og kan dermed slå i bordet med årets største uttak fra et enkeltprosjekt. Lemminkäinen Anleggs totaluttak havnet på nesten 480.000 kubikk. Det vil si en markant oppgang i aktiviteten sammenlignet med fjorårets beskjedne 90.000 kubikk.

Nedtur for AF Anlegg
AF Anlegg, som har dominert NFFs tunnelstatistikk de siste årene, fikk seg enn skikkelig nedtur i 2013. Selskapet tronet på toppen med over en million kubikkmeter i 2012. I 2013 har AF nesten halvert uttaket.