Ønsker flere norske virksomheter i ITA

– Gjennom ITA vil man kunne synliggjøre sin bedrift i det internasjonale tunnelmarkedet, og det er anledning til aktivt å delta i ulike tekniske forum, sier Ruth Gunlaug Haug, styremedlem i ITA.

Hun mener ITA (International Tunneling Association) absolutt burde være en arena også for norske bedrifter med blikk for internasjonale forbindelser og teknologiutvikling.

– Det er store markeder som rører seg rundt i verden selv om Norge for mange er blitt betraktet som en honningkrukke de senere årene, legger Haug til.

– Gjennom engasjement og aktiv arbeid i ITA-Tech har norsk industri muligheter til å påvirke utvikling av nye ideer, lære om nye trender og utviklinger i en tidlig fase, samt ta del i det globale nettverket av industrikontakter og ikke minst få markedsført og tilrettelagt guideline- og metodestatement for norsk teknologi. Vi har i den siste tiden sett at flere og flere utenlandske firmaer etablerer seg i Norge og konkurrerer med oss på tunnelanlegg. Skal vi ha mulighet til å konkurrere må vi ut å lære for å stå bedre rustet i denne konkurransen, sier Tom A. Melbye, som sitter i ITA-styret som ITA Tech representant.

Som privatpersoner er det mange nordmenn som er aktive i arbeidsgrupper i ITA.

– Men det er ønskelig å få flere norske bedriftsmedlemmer som Prime Sponsor eller Supporters både for å understøtte den norske aktiviteten i arbeidsgruppene og for å utvide sine markeder og muligheter for å påvirke utviklingen. ITA Tech fokuserer på teknologi og utvikling, ITA-Cet er for utdanning og opplæring, ITA COSUF jobber med sikkerhet i undergrunnanlegg og ITA CUS har fokus på bruk av undergrunn og bymiljøer.

– Som Prime Sponsor får man anledning til å delta og bidra i disse aktive miljøene, påvirke utviklingen og bygge nettverk, legger Haug til.

– Med å være Prime Sponsor eller supporter kan du være med å styre denne utviklingen. Norsk tunnelbransje som er front runner i tunnelbygging bør være rikelig representert her. I dag er det ikke tilfelle og jeg håper at vi kan se at mange nye norske bedrifter benytter denne anledningen og blir med i ITA /ITA-Tech, sier Melbye.

– Gjennom Nordic Forum viser også den nordiske delen av tunnelmarkedet stor aktivitet og har både formann, og styremedlem, og industrirepresentant i ITA-styret, sterkere, sier Haug. International Tunneling Association ble etablert i 1974, og består av 71 medlemsland over hele verden hvor tunnelforeningen nasjonalt er knyttet til ITA. Det er 13 aktive arbeidsgrupper og det er nordmenn aktive i nesten alle. Hovedmøtet for disse gruppene er WTC, World Tunneling Conference som arrangeres årlig i mai, på ulike lokasjoner i verden for å skape større aktivitet world wide. Norge stiller nå som kandidat om å få arrangere WTC i Bergen i mai 2017.

– Det innebærer en konferanse med cirka 1.500 deltagere fra store deler av verden og er en gylden mulighet til å vise frem norsk tunnelteknologi og industri på en glimrende måte, sier Melbye.