Nå er kolossen fra Titania overlevert Norsk fjellsprengningsmuseum

Til fanfare og feiende musikk fra Fåberg Musikkforening møttes onsdag 13. nov. sentrale personer fra giver, mottakere, sponsorer og aktører til offisiell overtakelse av forgraveren O & K RH 120 C fra Titania AS til Norsk vegmuseum/Norsk fjellsprengningsmuseum.

I løpet av seansen, som startet ute ved den dekorativt belyste hoved­attraksjonen, svarte forgraveren med godlyd fra den ene av de to Cummins-motorene som gav nok hydraulikkraft til at gjestene fikk se bom, stikke og skuffe i harmoniske beveg­elser. Graveren fra 1988, som har gått 62.000 timer ved ilmenittbruddet på Tellnes i Hauge i Dalane, er endelig blitt pensjonist. Velfortjent da timetall omregnet i årsverk betyr ca. 35 år i kontinuerlig hard jobb.

Direktør ved Norsk vegmuseum, Geir Atle Stormbringer, ønsket velkommen og bød så forsamlingen innendørs til Berghallen i fjell­sprengningsmuseet hvor den mer formelle delen av overtakelsen ble gjennomført. Spesiell takk for innsatsen fikk Rune Bilstad og Stig Vikeså fra Pon Equipment, Ola-Per Lotten fra Vegmuseet, Per Smedberg fra Titania og leder av flytteprosjektet Jarle Gausen, Skanskas representant i Norsk fjellsprengningsmuseum.

Personalsjef ved Titania, Finn Nesvold, uttrykte stor glede over å få se O & K’en nå stå ved siden av den andre kjempen ved museet, dumperen Unit Rig Lectra Haul, med lastekapasitet på 170 tonn, som museet tidligere har fått fra Syd-Varanger gruver. Han overrakte også en video av maskinen i bruk ved Titania. Styreleder Jan Rohde i Norsk fjellsprengningsmuseum lovte på sin side at de skulle ta godt vare på «nykommeren» og takket så mye for gaven.

Norsk fjellsprengningsmuseum er blitt en attraksjon rikere. De ser derfor frem mot neste sesong, hvor museet har vært i drift i ti år, og til de kommende sesonger med stor forventning.

----------------------------------------------

I siste utgave av Byggeindustrien er det en stor anleggsseksjon med mye fjellsprengningsstoff. Bestill Byggeindustrien her.