All grunn til geo-bekymring

Vi deler vegdirektørens uro når det gjelder kunnskapsbristen innen geofagene. Det utdannes alt for få ingeniører i geoteknikk. Behovet er rekordstort. De få som utdannes blir gjerne slukt av oljebransjen som kan tilby lønninger og betingelser som ligger skyhøyt over den en landbasert virksomhet kan tilby.

Klimaet blir stadig tøffere – og det raser stadig mer i norske fjell og daler. Vi må ha fagfolk som kan rykke ut når det raser. I tillegg må vi ha nok fagfolk med geo-kunnskap til å forebygge og til å komme med råd når veiene, jernbanene og landet skal bygges.

Vi får håpe at vegdirektørens "varsku her" nå fører til at både anleggsnæringen, de aktuelle myndighetene og ikke minst utdannelsesinstitusjonene setter seg ned. Vi frykter spesielt for utviklingen ved NTNU. Vi hører forlydener om at miljøet rundt gamle NTH taper litt for mange kamper innenfor universitetet NTNU. Slik kan det ikke være.

Det var på RIFs Høstkonferanse at vegdirektør Terje Moe Gustavsen kom med sine advarsler. Vi vet at rådgiverne tar dette med stort alvor.

Høstkonferansen ble ellers en meget god konferanse som er RIF verdig. Vi har lagt ut en rekke saker på bygg.no. Når man deltar på et slikt arrangement, får man også mange tips. De skal følges opp.

Ett av de viktige tema som ble tatt opp på RIF-konferansen, var hvordan man skal møte internasjonal konkurranse. To meget engasjerte og kunnskapsrike innledere gjorde denne seksjonen meget interessant. Kaj Möller fra FIDIC/Sweco International og Henning Kristoffersen fra Det Norske Veritas fortalte levende om det som skjer rundt oss. Deres innspill var at det er viktig å følge med. Det som for mange føles som en trussel må heller bli sett på som en mulighet.

Hva er det som skjer når norske selskaper som jobber i utlandet ber om konsulentråd i Sverige i stedet for å gjøre det i Norge, spurte Möller. Han mente at norske selskaper kan lykkes bedre hjemme om man også lykkes ute.

Kristoffersen som er en av de nordmenn som kjenner Kina best, var inne på det samme. Nå kommer kineserne også til Norge – og de kommer for fullt også i bygg og anlegg. Men skal kineserne lykkes må de finne en samarbeidspartner i Norge. Her ligger store muligheter, sa han. Det kan igjen føre til at norske virksomheter blir med kineserne ut i verden.

I dag fylles Radisson BLU Scandinavia hotell i Oslo med fjellsprengere. Mer enn 1 000 personer har meldt seg på til Fjellsprengningskonferansen. I dette miljøet har vi heldigvis bedrifter som fortsatt har evnen til å gå ut. Mange kan lære mye av entreprenørselskap som LNS, utstyrsprodusenter som AMV og Bever Controll for å nevne noen. Når slike virksomheter går ut, trekker man også med seg rådgivere og andre fra miljøet.

Vi har en meget rik historie når det gjelder norske ingeniører og andre som reiste ut for å bygge verden. La flere følge i deres fotspor.