Forsiktig vekst i norsk økonomi i tredje kvartal

Bruttonasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge økte med 0,5 prosent fra andre til tredje kvartal i år. Inkludert oljevirksomheten var veksten på 0,7 prosent.

Tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at sysselsettingen har økt med 0,5 prosent i tredje kvartal, noe som er en svak økning fra første og andre kvartal (henholdsvis 0,3 og 0,4 prosent).

På fastlandet er det hovedsakelig vareproduksjon og offentlig sektor som bidro til den økonomiske veksten. Industriproduksjonen økte med 1,5 prosent, og bygge- og anleggsvirksomheten økte med hele 2,9 prosent i tredje kvartal.

Eksporten økte svakt fra andre til tredje kvartal, hovedsakelig på grunn av økt eksport av råolje, mens importen økte med 2,6 prosent.

Skeptiske økonomer
Veksten i økonomien er noe sterkere enn flere økonomer på forhånd ventet seg, men likevel er det en noe avventende holdning hos flere.

Selv om sysselsettingen har økt noe, har antall utførte timeverk økt omtrent like mye.

– Det kan tyde på en ganske svak utvikling i produktiviteten, og det lover ikke godt, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til E24.

Sjeføkonom i Nordea Markets, Steinar Juul, mener at tallene ikke gir noen grunn til å juble.

– Ser man bare på tredje kvartal er konsumet veldig svakt, og det eneste som har steget er at vi har reist mer til utlandet, sier Juul.

Svak økning i pengebruken
Tallene fra SSB viser nemlig at nordmenn fortsatt er glade i å dra til utlandet. Nordmenns konsum i utlandet økte nemlig med hele 5 prosent i tredje kvartal.

Norske husholdningers pengebruk økte svakt med totalt 0,4 prosent i tredje kvartal i år sammenlignet med andre kvartal.

Økt bruk av hotell- og restauranttjenester og fritidstjenester trakk opp, mens det var sterkest nedgang i kjøp av biler og andre transportmidler, elektrisitet og kjøp av varer som klær, sko og sportsutstyr.