- For mye Møllers tran stanser Norge

Han brukte ikke begrepet at myndighetene har forordnet banknæringen med for mye Møllers tran for å kapitalisere seg opp, men det var det sjeføkonom Dag Aarnes i NHO mente da han sa at de nye kravene til bankene nå kan føre til at Norge stopper opp.

Aarnes holdt et meget interessant foredrag på Høstkonferansen til RIF på Voksenåsen Hotell tirsdag.

Han sa at det nå går fra helsvart til en lysning i internasjonal økonomi, mens pilene i Norge viser ned. Det kan være mange årsaker til det, men han mente at myndighetenes krav til egenkapital i bankene kan være årsaken til at mange nå har problemer med å finansiere både boligkjøp og andre investeringer.

Ikke krakk
- Selvsagt har vi en spesiell økonomi i Norge i og med at vi har de enorme oljeinntektene. Mange frykter at vi kan få et oljepriskrakk. Det vil selvsagt påvirke alle, men økonomene er uenige om hvor mye folk flest blir rammet. Om det blir et krakk gjenstår å se. Uansett har vi i Norge en så sterk finansiell ryggrad at vi kan møte en konjunkturnedgang. Vi har en stor verktøykasse som opplagt vil bli brukt dersom det blir behov for det, sa Aarnes.

- Noen hevder at det også er fare for et boligprisfall. Prisene kan falle, men det blir ikke noe boligkrakk, mente Aarnes.

- Norge har alt for lenge bygget alt for lite, og med den befolkningsveksten vi ser i de store byene er det et betydelig behov for flere boliger. Boligetterspørselen vil fortsatt være vedvarende høy mange år, sa han.

Store oppgaver venter
- Vi ser at investeringene i fastlandsnæringene har vært «unormalt lave» lenge. Vi vet også at det er et stort vedlikeholds- og byggebehov i offentlig sektor. Det skal også bygges mye veier og jernbane i mange år fremover. BA-næringen har derfor ikke noe å frykte i følge Aarnes.

På den annen side vil byggenæringen bli satt under større konkurranse fra utlandet i tiden som kommer.

- Vi vil se at produsentprisene i stor grad blir bestemt ut fra verdensmarkedets priser. Økt globalisering vil komme om vi vil eller ikke.

Store produktivitetsutfordringer
Byggenæringen er kompleks og sammensatt. Det jobber utrolig mange profesjoner og yrkesgrupper i næringen.

- Sektoren er arbeidsintensiv hvor mobilitet betyr mye. Etter hvert er en også blitt stadig mer kunnskapsintensiv.

- Ellers har selvsagt det tiltakende kontrollregime betydd mye for produktiviteten i byggenæringen. Det er ellers få stordriftsfordeler. Mye av byggingen er preget av «prototyper». I tillegg betyr selvsagt vær, klima og naturgitte forhold mye for fremdriften i et byggeprosjekt. Dette er en desentralisert næring med store krav til logistikk og transport.

Positiv til ny regjering
Aarnes sa at NHO er positiv til den omlegging av den økonomiske politikken man nå ser.

- Det er en vilje til reell prioritering. Selvsagt er det også utspill fra den nye regjeringen man ikke er enig i. men totalt sett vil ny politikk være gunstig både for byggenæringen og for all annen næringsvirksomhet, sa Aarnes.