Litt mitt og kanskje litt ditt

Litt ditt, sier Coop til medlemmene sine. Og som Coop-medlem må jeg da eie litt av lappeteppetaket til Coops nye sentrallager på Gardermoen. Men som mange andre Coop-medlemmer gremmes jeg av både taket og mye av det andre som har skjedd i byggesaken – eller kanskje rettere byggeskandalen på Gardermoen. Mye av det som er kommet frem i denne byggesaken er ikke bra – dette er ikke Coop verdig.

Mye av det vi har sett i dette byggeprosjektet har sjokkert mange. Kortsiktighet, skvising av leverandører, utnytting av arbeidsfolk og alt det andre som har vært fremme i medienes søkelys kan da umulig være forenlig med det som er formålsparagrafen til et selskap som Coop. Ledelsen kan sikkert skylde på alle andre. Men ansvaret for det som har skjedd i byggesaken ligger hos byggherren – hos Coop. Det er den ansvarlige ledelsen i Coop-konsernet som sitter med det øverste ansvaret. At man hevder at dette har man ikke vist noe om, holder ikke.

Saken om lappeteppet som Byggeindustrien skriver om her på bygg.no vil nok sjokkere mange. Hvordan har dette vært mulig, spør vi. Byggeindustrien har stilt de ansvarlige for prosjektet en rekke spørsmål. Vi har fått svært få og tynne svar.

Mye av det som har gått galt i denne byggesaken er etter vårt syn alvorlig. Vi er opptatt av at de berørte parter skal få uttale seg – og tilsvarsrett har partene fått. Men vi sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål.

Byggeindustrien er opptatt av byggenæringen i Norge. Vi er opptatt av at det skal være like konkurranseforhold – og at vi skal ha en sunn og god byggenæring.

Dessverre har vi sett en rekke eksempler på at store byggherrer – både offentlige og private – er i ferd med å flytte noen grenser. Dette kan føre til at vi får en brutalisert byggenæring. Dette kan også føre til at vi får enda mer kriminalitet og sosial dumping. Dette vil vi kjempe mot.

Noen vil sikkert føle seg støtt av at vi tar opp slike saker, men for oss er en bærekraftig, ærlig byggenæring det viktigste. Dette vil vi hegne om. Alle seriøse parter i byggenæringen må opplagt være enig med oss i dette.

Når det gjelder saken på Gardermoen håper vi at Coop rydder opp. Det må de gjøre for ikke å tape omdømme.