Etterlyser mer samarbeid om bompenger

Bruk oss, vi vet hvor skoen trykker, var beskjeden fra bompengebransjen da Statens vegvesen samlet dem for å diskutere fremtiden og utfordringene de står ovenfor, skriver vegvesen.no.

Seksjon for brukerfinansiering i Vegdirektoratet har for første gang samlet de viktigste aktørene i bompengebransjen under ett tak.

De vet hvor skoen trykker

-Vi står overfor store utfordringer i bompengebransjen der flere endringer vurderes, som færre bompengeselskaper og muligheten for et nytt vegselskap. Vi trenger et samarbeidsforum der de som vet hvor skoen trykker er med. Dette bransjemøtet er starten på et slikt samarbeid, sier Arve Kirkevold, avdelingsdirektør i Seksjon for brukerfinansiering.

Alle bompengeselskapene i landet var invitert i tillegg til driftsselskaper, utstyrsleverandører og representanter fra regionene i Statens vegvesen og de som arbeider med brukerfinansiering i Vegdirektoratet.

Leverandørene uttrykte behov for å bli mer involvert når det gjelder videreutviklingen av rammevilkårene for bransjen, som nå pågår i regi av Statens vegvesen. De etterlyste blant annet klarere rammer for hvordan kundebehandlingen skal foregå for å unngå for store forskjeller mellom de ulike bompengeselskapene.

Utvidet bruk av brikken

Det ble videre reist spørsmål om hvorfor ikke Statens vegvesen kan gå i bresjen for å utvide bruken av bombrikker til, blant annet, å betale for bensin og parkering. Leverandørene mente det vil øke verdien av brikken og bidra til å bringe bompengebransjen videre.

Kirkevold sa seg i utgangspunktet enig i at etaten er positiv til tiltak for å øke brikkebruken. Han presiserte imidlertid at det gjenstår en del utredninger før noen endelig avgjørelse kan tas. Det gjelder, blant annet, konsekvenser for personvern, sikkerhet, kostnad og omfang. Utgangspunktet for Statens vegvesen er uansett at bruken skal knyttes til samfunnsnyttige oppgaver innen samferdsel.

I mellomtiden er den nye bombrikken, som er utviklet i samarbeid med utstyrsleverandørene Kapsch og Norbit, snart klar for å sendes ut til tusenvis av kunder som skal bytte inn de gamle brikkene. Den støtter relevante europeiske og internasjonale standarder og er mer kundevennlig enn den gamle fordi den er mindre og enklere å håndtere.

Nyttige diskusjoner bidrar til nytenking

Seksjon for brukerfinansiering vil vurdere de ulike forslagene som kom på bordet under bransjemøtet.

-Vi har hatt nyttige diskusjoner som vi vil ta med oss i det videre arbeidet med å håndtere morgendagens behov og krav, både sett fra kundenes og leverandørenes side, sier Kirkevold.