Sotra Arena

Sotra Arena

Sted: Straume, Fjell kommune

Prosjekttype: Nybygg, idrettshall

Totalkostnad inkl mva og tomt:
170 millioner kroner

Bruttoareal: 9.200 kvm

Tiltakshaver: Fjell kommune

Totalentreprenør:
Lønnheim Entreprenør

Teknisk totalentreprenør: Profitek

Prosjekteringsleder: Cowi

Arkitekt: Longva arkitekter

Landskapsarkitekt: Grindaker

Rådgivere: RIB: Norconsult - RIGeo: Multiconsult - RIBr: TekØk Rådgivning - RIPrefab: Sivilingeniør Petter J Rasmussen

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Geo Survey - Grunnarbeid og asfaltering: Sartor Maskin - Lev ferdigbetong: Ølen Betong - Betongelementer: Ølen Betong og Con-Form Bergen - Gulvstøp: Betcom Industrigulv - Gulvavretting og epoxy: Næringsgulv - Betongsliping: Hummer-voll Industribelegg - Stålkonstruksjoner: Lønnheim Stål - Taktekking og radon-sperre: Protan Bergen - Glass- og alufasader og vinduer: Kebo Glass - Dører: Daloc - Blikkenslager: Ove Øen - Trapper og rekkverk i stål: BBV Profftrapp - Låvepanel og spilepanel: Woodyfy - Sandwichelementer og takplater: Tecta Steel - Sinusplater: Astrup - Systemhimlinger: UTV - Maler: Malerfirma Monsen - Mur, puss og flis: Stor-Bergen Mur & Flis - Tribunestoler, teleskoptribune, foldevegger, nettheisvegger, sikkerhetsnett og parkett, garderobeskap: Scandi Sport - Sportsgulv: Gulv ogTakteknikk - Gardiner/ screens: Kraft Glass og Aluminium - Branntetting: Bratex - Røykluker: Overlys - Lås og beslag: Bergen Låsservice - Kjøkken: HTH Kjøkkenforum - Heiser: Heisplan - Byggevarer: Maxbo Proff Bygg - Maskinutleie: Cramo - Byggvask/rent tørt bygg: Bergen Renhold

I Straume Idrettspark på Straume i Fjell kommune har Lønnheim Entreprenør AS ført opp et bygg med to flerbrukshaller.

Sotra Arena er på 9.200 kvadratmeter og har en budsjettramme på 170 millioner kroner inkl mva og tomt. Tiltakshaver er Fjell kommune. Bygget er tegnet av Longva arkitekter AS og ført opp i totalentreprise. Byggestart var i februar 2012. De bygningsmessige arbeidene ble fullført i juli i år, og bygget ble offisielt tatt i bruk med landskamp i kvinnehåndball mellom Norge og Romania 20. oktober.

To haller
Prosjektleder Ramsy Suleiman i Lønnheim Entreprenør forteller at de to hallene rommer tre spilleflater for ulike ballspill med et samlet areal på 3.500 kvadratmeter. Den største hallen har 500 faste tribuneplasser. Ved kamper kan antall sitteplasser økes til 2.700 ved at teleskoptribuner tas i bruk. Da spilles det på tvers av ordinær retning. Bygget rommer også et treningsrom, et aktivitetsrom, garderober, tekniske rom, kontorer, møterom, VIP-avdeling, flere klubblagre og en kafeteria. I den store hallen er det to enorme storskjermer og et avansert høytalersystem. 

Kombielastisk sportsgulv
Daglig leder Bjørn Finngaard i Gulv og Takteknikk AS forteller at det er lagt 3.500 kvadratmeter kombielastisk sportsgulv i hallene og i treningsrom. Han sier gulvet er bygget opp med to sviktende sjikt.

– Nederst ligger et undergulv av kryssfiner av bjørk med innfreste spor på undersiden. I sporene er det montert I disse sporene er montert striper av et spesielt sviktmedium. Dette gir et flateelastisk undergulv med lufting og lav byggehøyde. Oppå dette ligger det et punktelastisk sjikt på to millimeter av et syntetisk materiale. Over dette er det en prefabrikkert gummimatte som skal virke dempende. Øverst håndsparkles herdepolyuretan i flere adskilte arbeidsoperasjoner. Ved å kombinere flate- og punktelastisitet oppnår man et optimalt idrettsgulv, sier Finnegård.

Han presiserer at det finnes en rekke utgaver materialsammensetninger og kvaliteter innen det kombielastiske segmentet.

– Mange er ikke tidsriktige og med god nok innebygget sikkerhet mot mekaniske påkjenninger. Billigste pris gir som oftest gulv som kun tilfredsstiller idrettens minimumskrav og som har kortest levetid, sier Finngaard.

Gulvet i Sotra Arena er utviklet i samarbeid mellom Boen Sport i Kristiansand og Gulv og Takteknikk i Oslo.

– Det kan brukes til mange ulike ballidretter og idrettsaktiviteter generelt, samt alle slags utenom-idrettslige aktiviteter. Progressiv demping gjør at det passer for personer i ulike vektklasser. Samtidig er det sterkt nok til at opplastede vogntog kan kjøre på det. På grunn av de biomekaniske egenskapene i gulvet får vi langt færre tilbakemeldinger om skader med dette gulvet. I år legger vi cirka 17.000 kvadratmeter av dette gulvet. Vi liker å si at gulvet er den viktigste delen i en idrettshall. Med korrekt renhold og vedlikehold har det en levetid på 30 år, sier Finnegård.

Sink og panel
Tomten i Straume Idrettspark har fjellgrunn. Bygget er ført opp på sprengsteinsmasser. Det har tilnærmet rektangulær form, med noen skrånende vegger som gir liv til fasaden. Det går en kulvert mellom bygget og et garderobeanlegg for Sotra Sportsklubb. Bærende konstruksjon er i stål og betongelementer. Taket bæres av gitterdragere på inntil 53 meter. Veggene er dels av sandwichelementer med sinusplater av forpatinert sink ytterst og dels av tradisjonelt bindingsverk med lyseblått låvepanel.

Det er 25 cm isolasjon i veggene og i snitt 40 cm i taket. Det er akustiske plater i himlingen i publikumsområdene og rundt 1.300 kvadratmeter med lyddempende spilepanel på noen av veggene. Sorteringsgraden for bygg-avfall er i underkant av 80 prosent.

Ramsy Suleiman sier at byggingen har gått uten problemer. 60 personer var med da aktiviteten var på topp. Suleiman trekker frem de buete tribuner i plasstøpt betong i den store hallen som eksempel på spesielle og krevende arbeidsmessige løsninger i bygget. Han legger til at gulvflatene av slipt betong og veggene fremstår ferdige som ubehandlet, noe som gir føringer om strenge krav til utførelse.

Energiklasse A
Sotra Arena har vannbåren oppvarming basert på varmepumpe. Det er vannrør i gulvet i hallene og i garderobene. I kontorene og kafeteriaen er det radiatorer. Beregnet energibruk per kvadratmeter er

På vest- og østsidene av bygget er det store parkeringsplasser. TV-busser har egen oppstillingsplass vest for bygget og inne i bygget er det egen TV-plattform for filming med overføring av TV-kamper.

Utnytte terrenget
Sivilarkitekt Knut Longva i Longva arkitekter forteller at en viktig oppgave var å få hallene inn i et volum som utnyttet høydedifferansen i terrenget.

– Publikum kommer inn på plan 2, mens den store hallflaten og garderober ligger på plan 1. Alle bifunksjoner er samlet i egen sone inn mot fotballbanene på nordsiden av bygget. Utfordringen har vært å skape et robust og funksjonelt bygg med gode kvaliteter innen en fornuftig økonomisk ramme, sier Longva.

Teskt og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter