Statnett satser på komposittmaster

Statnett har for første gang tatt i bruk komposittmaster i sentralnettet.

Det skriver Statnett selv i en pressemelding på sine nettsider mandag.

Fire master er oppført på strekningen fra Varangerbotn til Skogfoss, en ny 132 kV-linje som nå er ferdigstilt.

– Det er spennende å prøve ut nytt materiale, og komposittmaster som er satt opp i Øst-Finnmark er de første i Statnetts historie. Komposittmaster er dyrere i innkjøp, men med betydelig lengre levetid og med lavere vedlikeholdskostnader kan dette være bedriftsøkonomisk lønnsomt, uttaler Elisabeth Vike Vardheim, prosjekteier og direktør i Statnett.

På strekningen for øvrig er det tremaster som er benyttet. Det var dette som i sin tid ble konsesjonssøkt av Varanger Kraftnett – en konsesjon Statnett overtok som en konsekvens av et tettere samarbeid med Varanger Kraftnett om nettutvikling i Øst-Finnmark. I forbindelse med søknad om overtagelse av konsesjonen, søkte Statnett samtidig om et prøveprosjekt med komposittmaster på strekningen, som NVE senere ga tillatelse til.

Komposittmastene er laget av polyutenharpiks og glassfiber, og skal være tilnærmet vedlikeholdsfri med en levetid, i følge produsent, på inntil 120 år. Til sammenligning anslås levetiden til en tremast til 70 år og stålmast til 100 år, heter det i pressemeldingen.

I motsetning til tremaster, unngås råteskader og skade fra stokkmaur og hakkespetter.

Komposittmaster er også et mer miljøvennlig alternativ enn kreosotimpregnerte tremaster.

Mastene er lettere enn tremaster, noe som vil kunne redusere bruken av helikopter for transport under bygging. I prøveprosjektet ble imidlertid mastene satt opp i et område som er tilgjengelig uten bruk av helikopter, av hensyn til fremtidig tilsyn.

I prøveprosjektet er det benyttet samme fundamenteringsmetode som i dag benyttes for tremaster. De er satt opp på "løse masser" og for å unngå sår og skader benyttes en fiberduk mellom mast og fundamentering.