Ingen jobb for pyser

I Byggeindustrien er vi imponert over hva bygg- og anleggsnæringens utøvere i Norge virkelig bidrar med. Vi har nylig besøkt Svalbard hvor vi har sett nærmere på den jobben som gjøres for utbygging av den nye Lunckefjell-gruven på Svalbard. Det er på mange måter et ekstremprosjekt. Men vi har mange slike ekstreme jobber rundt om. Vi tar av oss hatten.

I juli 2011 tegnet Veidekke totalentreprisekontrakt med Store Norske Spitsbergen Grubekompani AS (SNSG) på utbygging av infrastruktur for en ny kullgruve i Lunckefjell, cirka 20 kilometer nord for Svea.

Prosjektet, som Veidekke har utført i tett samarbeid med Hæhre Entreprenør, har i hovedsak omfattet byggingen av drøye tre kilometer vei på isbre og det er drevet 650 meter tunnel i permafrostfjell. I løpet av en hektisk anleggsperiode på knappe to år er det blant annet også blitt bygget et 800 kvadratmeter stort verkstedbygg, omlastingsbygg, en dagrigg med 41 Moelven moduler og lager og parkeringstelt.

- Det har vært perioder hvor vi har hatt en kombinasjon av sterk vind og streng kulde. Den verste dagen jeg kan huske hadde vi 28 minus og sterk kuling. Det tilsvarte rundt 70 effektive kuldegrader, forteller anleggsleder Frantz Hansen i Veidekke.

Dette er avgjort ikke en arbeidsplass for pyser.

Det kommer en stor reportasje om Lunckefjell-prosjektet i nr. 17 av Byggeindustrien, som kommer ut 21.november. På bygg.no ligger en fyldig billedkarusell fra prosjektet på Svalbard. Det er Ådne Homleid fra Byggeindustrien som har laget reportasjen.

I denne uka blir den store Fjellsprengingskonferansen avviklet på Radisson Blu Scandinavia Hotel i Oslo. Mer enn 1000 deltakere har meldt seg på. Det er ny rekord. De som deltar på konferansen er kvinner og menn Norge kan være stolte av. Dette er mennesker som bidrar til å bygge landet.

Les mer om Svalbardjobben her:

http://www.bygg.no/2013/11/116499.0