Støtvig Hotel

Støtvig Hotel

Sted: Larkollen

Btoareal: 10.071 kvm

Kontraktssum:
150,6 millioner kroner

Tiltakshaver:
Støtvig Hotel AS c/o Fische

Totalentreprenør:
Betonmast Østfold

Arkitekt: Halvorsen & Reine

Interiørarkitekt: BJ Design

Landskapsarkitekt: Gullik Gulliksen

Rådgivere: RI Bygg/fund.: Siv.ing. Will Arentz - RIBr: Roar Jørgensen - RIV/RIE: Itech - RIGeo: Multiconsult - RIAku: Akustikk-Konsult - Kommunal-
tekn.VA: Svendsen & Co.

Leverandører/underentreprenører: Rivearb.: Leif Hansen - Grunn/ utomhus: BIS Maskin - Spunt og pelearb.: NSP - Betong: Betong & Tre - Betongsaging/ kjerneboring: Stensetting - Bæresystem: Contiga - Elinstallasjoner: Totaltek - Ventilasjon: GK Norge - Rørlegger: Imtech Rør - Personheis: Kone - Løftebord/ vareheis: Translift Europa - Badekabiner: Norac - Tekkearb.: Icopal Tak Øst - Brannisolering/ tetting: Firesafe - Utv. tømrerarb.: Byggmester Tom Martinsen - Innv. ttømrerarb.: ESG Bygg og Eiendom - Takstol: Norsk Takstol - Brønnboring: Bossum Boring - Blikkenslager: Fastec - Murer: Stryken & Gudbrandsen - Maler, gulvavretting og belegg: Prosjekt Håndverk - Peis: Østfold Gass & VVS - Glassfasader pg overlys: Ema Glass - Solavskjerming: Scandic Markise - Lås og Beslag: Bravida Norge - Himlinger og systemvegger: Byggmontøren - Fliser: NK Flis - Foldevegger: SAXI - Ståldører: Lande Mek. Verksted - Parkett: Stig’s salg & montasje - Stålarb.: Moss Montering - Dører: Dooria - Basseng: Processing - Kjøkken: Myrvold Storkjøkken - Bowling: Bowling Experten - Innredninger: Andy Thornton Norge - Tepper og innredninger rom: J.M. Evensen - Spon ytterkledning: Materialbanken - Kebony terrasse: Kebony

«Gjestfrihet i mer enn hundre år» sto det å lese i jubileumsavisen til Støtvig Hotel på Larkollen for noen år tilbake. Denne tradisjonen har byggherre Stig Fische tenkt å videreføre. Kvalitet, opplevelser og atmosfære er stikk-
ordene for Støtvig Hotel anno 2013.

Som en gest til nærmiljøet var alle med postnummer 1560 Larkollen invitert da Støtvig Hotel åpnet 11.11. klokken 11.00.

– Det har vært en enorm interesse med mange nysgjerrige folk, og det var litt av en utfordring å holde dem unna i bygge-
tiden. Samtidig vitner det om stor entusiasme i nærmiljøet for et nytt hotell etter at det gamle Støtvig Hotel ble revet i 2011, påpeker prosjektleder Lars Prangerød i Betonmast Østfold AS.

Samme fotavtrykk
Utgangspunktet var at hotellet måtte forholde seg til den eksisterende reguleringsplanen og tilpasse seg stedet. Et første hotellutkast var mye mer omfattende, og krevde en omregulering.

– På grunn av mye motstand, ble det derfor forkastet. Hotellet er oppført stort sett på fotavtrykket til det gamle hotellet, men er mer fortettet mot sjøen uten den karakteristiske hestesko-
fasongen. Prosjektet ble utviklet fra «scratch» i samarbeid med byggherre og prosjekteringsgruppe på fire måneder, og vi satte spaden i jorden i oktober 2011, forteller han.

Vanskelige grunnforhold
Hovedutfordringen var å etablere en fullt utbygget kjeller cirka en halv meter under havnivå i vanskelige grunnforhold.

– Grunnen besto av sand- og leirholdige masser med varierende vanngjennom-
trengelighet. På grunn av dybden til fjell var det ikke mulig å spunte til fjell. Det ble spuntet til ca. 12 meter som en vannbrems, slik at vannet ikke kom hurtigere inn enn man klarte å pumpe ut. Det var lensepumper i hele byggegropa. Dette fungerte egentlig bedre enn forventet. Det som daglig ble gravd ut ble fortløpende støpt med magerbetong for å sikre stabilitet i byggegrunnen. Det var en komplisert byggegrop, vedgår Prangerød.

De lengste stålkjernepelene er på mellom 65 - 70 meter, ellers er de i gjennomsnitt ca. 40 meter.

– Fundamenteringen var en tung prosess, der vi brukte ca. et halvt år. Spydeberg-firmaet BIS Maskin og NSP på henholdsvis grave- og pelearbeidene gjorde en utmerket jobb. Geoteknisk konsulent Multiconsult i tillegg til en uavhengig konsulent, Hans Petter Jensen, løste grunnproblematikken, understreker Prangerød.

Tett dialog
Koordineringen av ca. 50 egne underentreprenører i tillegg til 15 side-entrepriser var også en utfordring.

– Alle involverte måtte jobbe i tett dialog med hverandre for å foreta de riktige kvalitetsvalgene. Det har vært en kontinuerlig prosess gjennom hele prosjektet fra dag en, fremhever daglig leder Jon Harald Kristiansen i Betonmast Østfold.

– Det var både krevende og givende å være med på å prege tekniske løsninger, kvalitetsvalg og utforming, sier han og trekker frem den store andelen lokalentreprenører.

– Vi bruker i stor grad den kompetansen som er på lokalmarkedet og får bekreftet at de er konkurransedyktige. Ikke minst at kvalitetene på de tjenester som blir levert kan konkurrere på et høyt nivå. Mange er stolte over å være med på prosjektet og kunne ha Støtvig Hotel som referanse. Dette har vært en prosess der alle har dratt i samme retning for å levere på dato, og et resultat av godt samarbeid på mange hold, sier han stolt.

Trehus i stedlig byggeskikk
Tiltakshaveren Stig Fische fant sitt drømmehotell på øya Martha’s Vineyard i New England på østkysten av USA.

– Det var avgjørende for tiltakshaver og arkitekt å gi hotellet en utforming med høy kvalitet, så vel overordnet arkitektonisk, som i materialbruk og detaljer. Premissene for utformingen har vært å lage trehus med tilknytning til stedlig byggeskikk inspirert av atmosfæreskapende elementer fra tradisjoner i New Englands knappe og stramme, dog sammensatte, trebygg. Det er mange likhetstrekk mellom norsk kysthusbyggeri og trehus i New England. For Støtvig Hotel er det søkt å skape stramme hovedformer krydret med elementer som gir gode innvendige rom og spennende detaljering. Huset er bygget med gode og varige tømmermannsdetaljer, der liggende malt panel og naturlig grånende spon dominerer som fasademateriale, forteller arkitekt Herman Jacoby i Halvorsen & Reine Arkitekter.

Rom med utsikt
I rometasjene er det til sammen 91 hotellrom av ulik størrelse. Byggets hovedorganisering med tre romfløyer plassert normalt på stranden og sjøen gir siktlinjer mot vannet fra de aller fleste rom. Rommene i tredje etasje har skråtak i deler av takflaten. Ti av rommene er spesielt tilrettelagt for orienterings- og bevegelseshemmede i henhold til krav i TEK (07). På Støtvig Hotel er disse rommene suitene.

I mellombygget mot øst er det i underetasje og 1.etasje etablert områder med bassenger og velværeavdeling. Garderobefasiliteter er i underetasjen. Bassengene er plassert i første etasje, dels inne, dels ute. Sentralt rett ved hovedinngangen og resepsjonen er et «torg» med overlys og som åpner seg ned mot tilsvarende rom i underetasjen. Fra dette området nås alle hotellets publikumsfunksjoner.

Tekst og foto: AnneBeth Jensen


Flere prosjekter