Tjuvholmen Hus 84

Tjuvholmen Hus 84

Sted: Oslo

Prosjekttype: Leilighetsbygg

BRA: 4.500 kvm

Byggherre: Tjuvholmen KS

Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør

Kontraktssum eks mva:
90 millioner kroner

Arkitekt: Narud Stokke Wiig

Rådgivere: RIB: Ingeniørene Seim & Hultgreen - RIV: Siv.ing. Netteberg - RIE: Mingar Consult - RIA: Brekke og Strand - RIBR: Rambøll

Underentreprenører/leverandører: Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon - Elektriker: Centrum Elektriske - Heis: Otis - Rør: Kristiansen Rørservice - Blikkenslager: Øivind Nilsen Blikkenslager - Armering og råbygg: Con-Form - Stillas: Ramirent - Stål: BT-stål - Stikning: Asker Oppmåling - Trappeleverandør hovedtrapp: Nor Element - Trappemontasje hoved-
trapp: Spenncon - Trappeleverandør og montasje rømningstrapp: Burmeister - Kjøkken og garderobe: HTH - Parkett: ParkettPartner - Bade-
kabiner: Parmarine - Branntetting/ isolering: Norsk Brann & Sikkerhets-
forum - Teglfasade: Murmester Rolf Holm - Taktekker: Hesselbergtak - Maler: Edvardsson - Flislegger: SH-Bygg - Fuging: Øyan og Schie - Ståldører: Ulefos Brug - innerdører: Dooria - Tømrer: Akershus Bygg-
mesterforretning - Glassrekkverk og glass/ alufasade: GBS - Utomhusarbeider: Skaaret Landskap - Vinduer: Lian

På en liten tomt på Holmen på Tjuvholmen klarer et nytt leilighetsbygg kalt Hus 84 å skille seg ut med en sort teglfasade i spedd grønne og oransje fasadeplater.

Hus 84, med offesiell adresse Salmakersvenn Marius Jantzens plass 2, består av 58 leiligheter, hvorav 40 er toroms-, elleve treroms- og syv fireroms-leiligheter. Alle leilighetene har balkong, og bare fire av dem var usolgt da Byggeindustrien var på besøk.

Bygget er det nest høyeste på Tjuvholmen, og det høyeste på området som kalles holmen. De to nederste etasjene er satt av til næringsformål.

To bygg i ett
– Det som er litt spesielt er at det egentlig er to bygg i samme bygget. Det er en kald svalgang innendørs, og dermed er du ikke innendørs, men utendørs. Der er det to store lyssjakter fra bunn til topp hvor det er åpent, sier prosjektleder Kristoffer Jansen i Veidekke, som har satt opp bygget i en totalentreprise for Tjuvholmen KS.

Han forteller at de ikke har støtt på noen store utfordringer i byggeprosessen. Bygningens etasjeskiller og bærende konstruksjoner er i betong og stål. Innvendig lettvegger består av stål-
stendere kledd med gipsplater. Leilighetene oppvarmes via termostat-
styrte radiatorer basert på fjernvarme.

Den trange tomten, og pågående arbeider ved siden av, førte til at entreprenøren måtte planlegge de største leveransene nøye. Bortsett fra det har ikke den smale byggeplassen ført til noen problemer. Men tanke-
prosessen til arkitektene i Narud Stokke Wiig har i høyeste grad blitt påvirket av dette.

Fellesterrasse midt i bygget
– Det har vært et morsomt prosjekt å holde på med. Det er en bitteliten tomt som ligger litt inneklemt, og en utfordring å få utsikt og sol i alle leilighetene, sier arkitekt Jørn Narud i NSW til Byggeindustrien.

– Så vi prøvde oss frem litt innledningsvis, og jeg tror de aller fleste har blitt fornøyd med utsikten fra leilighetene. Alle på den ene siden får utsikt mot fjorden, mens de på den andre siden får utsikt mot Bestumkilen og solnedgang, fortsetter han.

Narud, prosjektarkitekt Aylin Jørgensen-Dahl og arkitekten Marco Orlandi, Hossam Gadalla, Kristine Brænde og Leona Roche brukte mye tid på å få det lille åpne rommet som er på tomten så spennende som mulig. Blant annet fikk de byggherren med på viktigheten av å ha en fellesterrasse midt i bygget.

– Vi mente dette var viktig for å åpne opp volumet litt, og slik skape noen fellesarealer i et ellers tett og sammensatt boligmiljø. Dette var veldig vesentlig for oss, understreker Narud og Jørgensen-Dahl. 

Svart tegl
Materialvalgene i bygget er også spennende. Arkitektene ville ha en røff tegl som skilte seg fra mer tradisjonelle varianter. I tyske Düsseldorf fant de en svart teglstein. Siden produsenten ikke hadde noen importør i Norge måtte NSW forhandle frem en konkurransekraftig pris med tyskerne.

– Vi prøvde å jobbe med fugene mellom steinen, og den skulle vært sort. At den har blitt mørkegrå gjør ikke så mye, men den tyske leverandøren synes det var skuffende at den ikke ble sortere, sier Narud.

Også entreprenøren forteller at det er utfordrende å jobbe med en annen type tegl.

– Det har vært et annet format enn det vi er vant til å mure med, men murerne gjort en glimrende jobb, sier Jansen.

Den svarte teglen brytes opp av oransje høyglansede Steni Colour-plater på den ene fasaden og grønn-lakkerte aluminiumsomramninger rundt vinduer på den andre.

Et annet spennende element er trapperommet som strekker seg opp på den ene siden av bygget. Et kaldt rom preget av betong og den svarte teglsteinen, samt innslag av de oransje platene fra fasaden.

– Den runde trappen fungerer som en hovedtrapp, og har blitt lett å gå i. Det er skrapt ut noen fuger for å bedre akustikk og få et glimt av lys i det du passerer. Vi har også brukt slike runde trapper i Realfagbygget på NTNU i Trondheim og Rådhuset på Kongsberg med spennende resultat. Det holder på å bli et lite «varemerke», og det fungerer ganske godt, ler Narud.

Snart ferdig
Hus 84 er blant de siste byggene som bygges på Tjuvholmen. Om ett år skal hele området være ferdig utbygget. Tjuvholmen KS er fornøyd med differensierte uttrykket området har fått.

– Det har vært en del av hele grunnidéen at dette skal være et område med arkitektonisk mangfold. At vi har valgt mange arkitekter har vært helt bevisst. Det skal være en ny bydel, og i en bydel er det ikke vanlig at alle gater og hus er like, sier prosjektleder Trond Erik Sveen i Tjuvholmen KS. Han skryter av samarbeidet både med arkitekt og entreprenør, og er godt fornøyd med sluttresultatet.

For Veidekke er dette den siste kontrakten de har i den nye bydelen. Med kontrakter til over en milliard kroner har de virkelig vært med å bygge denne delen av Oslo, og Jansen forteller at entreprenøren er stolt av det de har bygget der.

NSW er en av mange norske og internasjonale arkitekter som har vært med på å utforme området. Som Renzo Pianos norske partner på Astrup Fearnley-museet, og som arkitekt for både Hus 84 og utkikkstårnet på Tjuvholmen. De fremhever planlegging av området, og sammenligner det med en liten italiensk landsby. Trangt og urbant. At så mange utenlandske planleggere legger turen til hit er kanskje bekreftelsen på at byggene på Tjuvholmen fungerer.

Tekst: Christian Aarhus. Foto: Trond Joelson


Flere prosjekter