Sørlandssenteret

Sørlandssenteret

Sted: Kristiansand

Prosjekttype: Totalentreprise

Entreprisekostnad eks mva:
750 millioner kroner

Bruttoareal: 125.000 kvm, fotavtrykk 37.000 kvm

Byggherre: Thon Sørlandsparken

Hoved-/totalentreprenør:
Veidekke Agder & Block Berge Bygg

Arkitekt: LPO Arkitekter

Landskapsarkitekt: Lyst Landskap

Rådgivere: RI-B: Sweco - RI-V og RI-E: Rambøll - RI-Brann: Norconsult - RI-Betong: PrefabDesign

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Kaspar Strømme - Rive: Rive og Knuseservice - Fjellsikring: Gjerden Fjellsikring - Betong: Veidekke - Betongelementer: Block Berge Bygg - Gulvstøp: Thunberg - Stålkonstruksjoner og Paroc-vegger: Sørmaskinering - Ståltrappmontasje: Stokke Stål - Stålarbeider gangbroer: NLI Contracting - Tømrer: Veidekke - Div. innv. tømrer: Bico Bygg og Innredning - Taktekking og membran: Icopal Tak - Lettaksarbeider: Lett-Tak systemer - Fasadekledning: J. Johnsen og Sønner - Glassfasade og inngangs-
partier: Profilteam - Innv. glassfasader: Moelven Nordia - Glassrekkverk: ArcSys - Maler og beleggarbeider: Prosjektmal - Flislegger: Barddoff Hanssen & Sønn - Mur og puss: Murco - Totalteknisk entreprenør: Caverion Norge - Geobrønn: Båsum Brønnborring - Kjøkken pauserom: Strai Kjøkken - Lås og beslag: Norlock DB Montasje - Rullegitter og branngardiner: Haby Industrier - Porter: Windsor - Bommontasje: Agder-Port - Asfalt: NCC Asfalt - Utenomhus: Landskapsentreprenørene

Sørlandssenteret med sitt 110.500 kvadratmeter store shoppingareal er nå Nord-Europas største kjøpesenter. Totalt har utbyggingen kosten nesten én milliard kroner.

Veidekke Agder AS og Block Berge Bygg AS, begge eid av Veidekke ASA, fikk jobben sommeren 2009 og har hatt totalentreprisen fordelt mellom seg 75/25. Prosjektkostnaden ender på rundt 750 millioner kroner. Hvis man tar med grunnarbeider som var gjort i forkant og innredningsarbeid, er total-
kostnaden for utbyggingen rundt én milliard kroner.

Hovedkontrakten innebar ferdig fasader og tett tak, alt av hovedføringer og aggregater, himling, avgrensede butikk-
flater med ubehandlede gipsvegger og ferdigstilling av fellesarealer, minus butikkfrontene.

Startet med riving
Atle Monan fra Veidekke Agder var prosjektleder. Det startet med riving av Bergsenteret, som lå der byggetrinn 1 med blant annet Coop Obs Hypermarked ligger nå. Byggetrinn 1 er på cirka 73.000 kvadratmeter, og Coop er den største leietakeren med ca. 11.500 kvadratmeter. Fra før av hadde grunnentreprenøren sprengt ut mellom 300.000 og 400.000 kubikkmeter under en kontrakt direkte med byggherren.

Byggetrinn 1 åpnet i november 2011. Delen som ligger mellom handlebroen og byggetrinn 1 kalles byggetrinn 2A, og ble åpnet ett år senere. Den siste store åpningen av byggetrinn 2B og 2C som binder det nye og gamle Sørlands-
senteret sammen, ble holdt 24. oktober 2013. Totalt er byggetrinn 2 på ca. 47.000 kvadratmeter. Den totale utbyggingen er på rundt 125.000 kvadratmeter.

Fokus på raskt tett bygg
Veidekke Agder har selv hatt alt av tømrerarbeid, samt alt av plasstøpt betong. Block Berge Bygg AS har hatt ansvaret for betongelementene, og har kjørt 2.500 billass med betongelementer fra Klepp på Jæren.

– Vi valgte ferdige elementer, fordi det var mye som skulle skje innvendig på de store flatene. Det var viktig å få tett bygg raskest mulig, sier Monan.

Det ble brukt LEAN-prinsippet om involverende planlegging i prosjektet.

1.100 arbeidere
Det har vært registrert 1.100 forskjellige arbeidere som har jobbet med prosjektet i totalt 750.000 timeverk. Den største underentreprenøren er Caverion Norge AS (tidligere YIT), som har hatt alle tekniske fag, og en kontraktssum på over 100 millioner eksklusiv mva.

– Vi har jobbet veldig bra sammen, og nå blir vi jo spredd til ulike nye prosjekter. Det blir et lite tomrom når man har jobbet med et prosjekt i over fire år, men det er jo også deilig å bli ferdig, sier Monan.

Betong, stål og glass
Nesten hele bygget er fundamentert til fjell, men noen steder har de måttet gjøre pelearbeid. Av materialer er det brukt betongelementer til søyler, bjelker, hulldekker og brannskillevegg mot eksisterende bygg. Det er også en stor plasstøpt brannskillevegg på 120x15 meter i byggetrinn 1. I øverste etasje er det stålbæring for taket med søyler og fagverk. Det er stort sett brukt q-dekke med isolering og tekking over, mens over Coop-delen er det brukt lett-tak. Takpappen er en spesiell NOx-rensende type. Alt av yttervegger er i Paroc-elementer med rundt 1.000 store, hvite komposittplater på 6x2 meter på utsiden. Det er 3.500 kvadratmeter med glassfasade på utsiden og det er glassvegger inn til butikkene på innsiden. Fellesarealene er dekket med fliser.

Noen få av butikkene, blant annet Volt, har fått lov til å bygge egne fasader.

Den over 60 meter lange handlebroen som går over en firefelts vei med busstopp på hver side, har vært blant de mest krevende delene.

– Vi fikk ikke ha søyler mellom veifeltene, så det er fritt spenn på over 30 meter. Det var en lang prosess å få på plass den løsningen med over fem meter høye fagverksdragere fra Danmark, sier han.

20.000 meter energibrønner
Oppvarming og kjøling er løst ved 110 energibrønner på totalt 20.000 meter. Det er en egen energisentral under byggetrinn 1 som sender jordvarmen gjennom rør på taket til hele nybygget, slik at senteret er selvforsynt både til oppvarming og kjøling.

Til tross for et tydelig HMS-fokus i prosjektet hvor underentreprenørene har vært involvert, har de ikke unngått ulykker.

– Det mest alvorlige var definitivt da en ansatt i et vaskefirma falt ned i en ventilasjonssjakt. Vi hadde fjernet rekkverket fordi vi skulle montere det permanente rekkverket, og så gikk hun over kanten og tråkket opp på det fem cm tjukke mineralullet som skulle være branntetting. Hun falt ned fire meter, og fikk en del skader i armer og ansikt. Det var helt fryktelig, sier prosjektlederen.

Den andre krisesituasjonen var en brann på taket av byggetrinn 1 i 2010. En 1000-watts lampe hadde ligget inntil en gesims. Etter brannen måtte 3.000 kvadratmeter med lett-tak skiftes ut.

HMS-arbeidet i prosjektet har vunnet HMS-prisen i Veidekke region Syd, og er nå nominert til årets HMS-pris i hele Veidekke ASA. Avfalls-sorteringsgraden i prosjektet var på 78 prosent.

Inspirert av Hallingskarvet
Sørlandssenteret består nå av 195 butikker og 4.000 parkeringsplasser. Selve handelsarealet er på 110.500 kvadratmeter. Til sammenligning har Sandvika Storsenter 80.000.

– Vi er veldig fornøyd med hvordan bygget har blitt. Vi har opplevd totalentreprenørene på en god måte, og butikkenes erfaring så langt er veldig positiv, sier senterleder Ruben Storevold.

LPO Arkitekter har jobbet med prosjektet siden 2006.

– Det første vi jobbet med var reguleringen i forhold til å bygge sammen to kjøpesenter som lå litt unna hverandre, med en vei som lå som et hinder i mellom, sier sivilarkitekt Øystein Sjøstrand.

– Vi har valgt å bruke store hvite fasadeplater for å skape en enhetlig materialbruk i hele bygget, samt for å kunne bygge inngangene som kontraster til resten av fasaden, sier Sjøstrand.

Formen på deler av bygget er inspirert av Hallingskarvet.

– Det er spesielt synlig i byggetrinn 1 hvor Coop ligger, hvor vi har valgt skråvegger både innendørs og i ytterveggen, sier arkitekten.

Ellers har arkitekten hatt fokus på fellesområdene i senteret og ulike miljøhensyn.

– Det har vært stort fokus på bærekraftige løsninger fra byggherrens side, og derfor er det gjort grep i forhold til isolasjon og tetthet, i tillegg til energibrønner for oppvarming og kjøling, sier Sjøstrand.

Stor åpning
Det er Olav Thon Gruppen og DNB som står bak utbyggingen av Sørlandssenteret. 35.000 handleglade sørlendinger var innom på åpningsdagen 24. oktober. Flere kjeder satte åpningsrekorder.

– Noen har sagt at det er som å være på et senter i utlandet. Spesielt har fellesarealene og food courten fått skryt. Vi har ikke hørt noe negativt, sier prosjektleder Monan.

Tekst og foto: Øivind Eskedal


Flere prosjekter