Nordkraft nytt hovedkontor

Nordkraft nytt hovedkontor

 

Sted: Teknologiparken, Narvik

Prosjekttype: Administrasjonsbygg

Kontraktssum: 62,2 millioner kroner

Btoareal: 3.600 kvm

Byggherre: Nordkraft

Totalentreprenør og SHA-koordinator prosjektering: Consto

SHA-koordinator utførelse: Cowi

Arkitekt: PW Arkitekter

Rådgivere: RIB/ RIGeo: Multiconsult - RIE: Haneseth - RIV: RH Ventilasjon - RIBr/RIaku: Teknoconsult - RIVA: Rørlegger’n Narvik

Underentreprenører/leverandører: Grunnar.: Taraldsvik Maskin - Peling: Fundamentering - Betongelementer: Nordland Betongelement - Montering hulldekker: Bjørn Ovik - Heiser: Kone - Sanitær og varme/sprinkel: Rørlegger’n Narvik - Luftbehandlign: RH Ventilasjon - Elektro/SD- og automatikk: Haneseth : Taktekking: Troms Takservice - Stålarb.: Ofoten Mek. - Armering: E.A. Smith - Trapper: Weland - Blikkenslager: John M. Føre - Tynnavretting gulv: RS Gulv - Gulvbelegg: Malersentralen - Lås og beslag: Håplogaland Lås og Sikkerhet - Flis: Proffkeramikeren - Parkett: ABS Parkettgruppen - Porter: Windsor Door - Foldevegger: Trysil Byggprodukter - Glassfasader: Alucon - Systemvegger/himlinger: Troms Byggmontering - Utomhus: 2tal Utemiljø - Malerarb.: Malersentralen - Kjøkken: HTH Narvik

Kraftselskapet Nordkraft i Narvik kan feire sitt 100-års jubileum med å flytte inn i nytt hovedkontor i Teknologiparken i Narvik.

Hadde økonomien i selskapet vært kjent for ledelsen Nordkraft har i dag, hadde det nok ikke blitt noe nytt hovedkontor, kommenterer prosjektleder i Odd Harry Hjelle i totalentreprenøren Consto. Selskapets nye ledelse har gjennomført omstrukturering med bemanningskutt og nedskrevet resultatet for 2012 med 250 millioner kroner.

Eierstrukturen er den samme. Selskapet er eid av Narvik kommune med 50,01 prosent, Troms Kraftforsyning og Energi AS med 33,3 prosent og Hålogaland Kraft AS med 16,66 prosent.

Horisontal tredeling
– I utgangspunktet er bygningsmassen funksjonelt løst med en horisontal tredeling hvor sokkel-etasjen rommer tekniske arealer og lager, første etasje kombinert hovedinngang, vestibyle, kantine og kontorareal og andre og tredje etasje danner rene kontoretasjer, forteller arkitekt John Arne Traasdahl i PW Arkitekter.

– Bygningsvolumet består av to fløyer som veves sammen rundt et gjennom-
gående glassatrium som visuelt forbinder kontoretasjene med kantinearealet i første etasje. Hovedtrapp, heis og sosiale soner i alle etasjer er lagt inn til dette atriumet, og vil bidra til at dette arealet blir et pulserende hjerte i bygget. Selve kontorfløyene er inndelt som cellekontorer med en kombinasjon av enkelkorridor og dobbelkorridor med midtkjerne, forklarer han.

Petersen tegl
– I utformingen av fasaden har vi hatt et ønske om å speile den indre funksjonelle inndeling samt tilkjennegi et slektskap med dagens administrasjonsbygg som er utført i tegl. De to øverste kontoretasjene er kledt med plater i horisontalt format fra Cembrit og visuelt adskilt fra den murale sokkeletasje i Petersen tegl gjennom en sammenhengende glassfasade i første etasje. Denne sammenstillingen gir de to rene kontoretasjene en lettere karakte, noe som understrekes ved at volumet «svever» på søyler ved hovedinngangen. Petersen tegl er stedvis benyttet i interiøret for å gi fellesare-alene et sterkt visuelt slektskap, påpeker Traasdahl.

Kompliserte grunnforhold
Consto har oppført bygget med en byggetid på 20 måneder, som er rimelig raskt for et så stort bygg med kompliserte grunnforhold. Hille forteller at bygget er fundamentert på stålkjernepeler boret ned og forankret i fjell. Utrolig dårlige fundamenteringsmasser gjør at det 840 kvm store kjellergulvet er selvbærende lagt på pelehoder. Når grunnen er så pass dårlig at den ikke bærer pelemaskinen, er det en utfordring.

– Vi la et bærelag av fiberduk og pukk og kjørte inn pelemaskinen. Bærelaget ble siden fjernet. Grunnforholdene er en blanding av dårlig leire og en gammel fylling. Bygget står på de gamle gravemassene (blautmassene) som er etterlatenskaper fra gamle KV-bygget (Kongsberg Våpenfabrikk) som var det første bygget i området. De gamle gravemassene fra dette området ble lagret i grunnen, og her fant vi gamle betongpeler og lignende i massene. Dette var uforutsett i den forstand at vi ikke var klar over at de fyllmassene som måtte peles gjennom, var så dårlige at de ikke engang bar maskinene. Vi visste at gulvet måtte være selvbærende, men at vi fikk problemer med adkomst var vi ikke klar over. Da måtte vi improvisere og være litt ingeniør, forteller Hjelle.

Murerarbeidene er utført av to egne ansatte murere kombinert med to innleide polske murere. Alle innvendige arbeider er gjort med egne håndverkere.

– Buen i Petersen tegl i trappeoppgangen er utført av to dyktige finske murere som tidligere har jobbet for Consto på Amfiet og Thon-hotellet i Alta. De ble fast ansatt i Consto da de startet på dette prosjektet, sier han.

– Det er bare fantasien som setter grenser for hvordan tekniske fag i bygg skal styres i dag. Både når det gjelder varme, belysning og ventilasjon. I dette bygget som tilfredsstiller Energiklasse B gir en utvendig luft-til-luft varmepumpe grunnvarme, supplert med radiatorer innvendig og en del gulvvarme, opplyser han.

Lokale entreprenører
Det er stort vært lokale underentreprenører i prosjektet. Eneste utlending er svenske Elitfønsteret som har levert vinduer.

– Solavskjerming er også viktig på slutten av solsesongen i nord. Ut på høsten står solen så lavt at den skinner nedenfra og opp, påpeker han.

Hjelle synes byggeperioden har vært en positiv opplevelse med en interessert og løsningsorientert byggherre med stort fokus på HMS fra dag én. Det har vært null skader med fravær.

Tekst og foto: AnneBeth Jensen


Flere prosjekter