Hedret Betongtavlevinnerne

Deltagerne på årets Betongpriser 2013 torsdag 14. november, fikk gleden av å oppleve prisutdeling og presentasjoner av de flotte prosjektene som nådde lengst frem i årets Betongtavleutdeling.

I rammen av Hamsunsalen av Sverre Fehn, ble Selvika rasteplass utenfor Havøysund overrakt prisen Betongtavlen 2013.

For tredje gang vinner et Nasjonal turistvegprosjekt Betongtavlen og for andre år på rad er det Reiulf Ramstad Arkitektkontor som står for vinnerprosjektet.

Reiulf Ramstad selv hadde engasjerende innlegg om prosjektet, bakgrunn og veien frem til det flotte resultatet som gjorde at dette vant frem hos betongtavlejuryen. Her er det oppnådd en fremragende betongkonstruksjon i et utfordrende område med hensyn til både byggeforhold og transportveg, og betongens styrke og kvaliteter er utnyttet fullt ut. Reiulf Ramstad har fått mange gode tilbakemeldinger om at stedet benyttes som utfartssted både sommer som vinter, folk gifter seg der ute og som en del av nasjonale turistveier så vil folk fra både inn- og utland få gleden av å få oppleve det flotte finnmarkslandskapet gjennom den sirklende formen som gjør at man ser landskapet i alle retninger.

Hedrende omtale Vækerøveien 3
Betongtavlejuryen hadde i år en særdeles vanskelig oppgave, da det var to andre prosjekter som også kjempet om prisen til siste slutt. I årets prisutdelingen ble derfor to prosjekter gitt hedrende omtale. Vedals kontorbygg i Vækerøveien 3 i Oslo var det ene av disse- et prosjekt tegnet av Arne Henriksen arkitekter. De innvendige bærende veggkonstruksjonene i lys betong er utført med særdeles høy presisjon og formann i betongtavlejuryen Ole Krokstrand fremhevet spesielt de skarpe hjørnene som man for noen få år tilbake trodde var umulig å oppnå. Arne Henriksen engasjerte tilhørerne med et innblikk i prosessen frem til de ferdige flotte bygget.

Hedrende omtale til Hytte på Lyngholmen
En privat hytte på Lyngholmen av Lund Hagem arkitekter var det andre prosjektet som ble hedret. I tillegg til innvendige betongarbeider med spesielt god presisjon og særdeles høy kvalitet så er det huset tak i lys betong og som kjennetegner hytta. Taket kler bygget som en dekkende vinge som gir et unikt uttrykk i kystlandskapet. Svein Lund tok tilhørerne med på reisen fra det gamle upraktiske sørlandshuset til det ferdige flotte resultat som naturlig glir inn i landskapet og som er formet etter naturens premisser.

I tillegg til prosjektpresentasjonene gikk Ole Krokstrand gjennom sine åtte bud for å oppnå gode betongoverflater. Jan Eldegard i Byggutengrenser informerte om veilederen «Hvordan beskrive gode betongoverflater» som en arbeidsgruppe har utarbeidet og som vil være ferdig i løpet av november. Denne veilederen vil bli presentert i et Tekna-kurs under Kursdagene i Trondheim i januar samt i seminarer for RIBer og arkitekter kommende vinter.

Norsk Betongforening og Norske Arkitekters landsforbund står bak utdelingen av Betongtavlen og arrangementet Betongpriser 2013 ble gjennomført som et samarbeid mellom Norsk Betongforening, FABEKO og Byggutengrenser.

Les mer om utdelingen her