Central Atrium

Central Atrium

Sted: Bodø

Prosjekttype: Kontorbygg

Entreprisekostnad eks mva:
125 millioner kroner

Bruttoareal: Ca. 9.000 kvm

Byggherre: Central Eiendomsinvest

Byggherreombud: Corponor

Totalentreprenør: Skanska

Arkitekt: Boarch arkitekter

Interiørarkitekt: Løwini

Rådgivere: RI-B / RI-Akustikk: Rambøll - RI-V: Skanska Tekniske Entrepriser (ventilasjon), Sweco (varme og sanitær), Fire-tech (sprinkler) - RI-E: Haneseth - RI-Geo/ Miljø: Multiconsult - RI-Brann: Total Brannsikring

Underentreprenører/leverandører: Grunn/utomhus: M3 Anlegg - Maler: MAL-X - Ventilasjon: Trondheim Luftteknikk - Sprinkler: Fire Tech - Elektro: Haneseth - Rør: Nilsson - Gulvsparkling: RS Gulv - Gulvstøp: Gulvbetong - Himlinger: Lettbygg-
teknikk - Flis: Semcon - Storkjøkken: Norrøna - Glass/alu: Bodø Glass og Ramme - Kraner: Nordlandskrana - Tak/membran: Troms Takservice - Stål: Finneid Sveis - Ytterveggs-
elementer i tre: Senja Element - Betongelementer dekker/vegger: Norland Betongelementer / Helgeland Betong - Betongtrapper: CementProdukt - Naturstein: Naturstein Montering - Heis: Kone - Vinduer: NorDan - Innerdører: Swedoor - Røykluker: Bramo Glass og Klima - Rekkverk: Trappekompaniet - Lås og beslag: Bodø sikkerhet og lås - Foldevegger: Trysil produkter - Branntetting: Brannsikring Nord - Solskjerming: Multiservice Fauske - Riving: AF Decom - Jordnagling og sprøytebetong: FAS - Interiør: - Løwini - Kjøkken: HTH - Blikkenslager: Blikkproffen Bodø

Hvis det er en tid og et sted for alt, er dagens Bodø virkelig tiden og stedet for kontorbygget Central Atrium. Fra grunnen til himmelen, og med tiden i tankene, er bygget konstruert med Nordland-byens trekk som ramme-
betingelser.

Januar 2012 ble Central Hotel i Bodø revet til grunnen. På den gamle hotelltomta står nå byens nyeste kontorbygg, sentralt og moderne.

– Vi så et behov for et moderne kontorbygg i Bodø, forteller administrerende direktør i byggherre Corponor, Roger Pettersen.

– Det er ikke mangel på ledige kontorlokaler i Bodø, men dagens firma ønsker nye bygg med miljøsertifisering og godt inneklima. Vi har også en helt unik beliggenhet, sier Pettersen fornøyd.

Den sentrale beliggenheten i Bodø sentrum, inntil byens travleste vei, Dronningens gate, gir brukerne av Central Atrium helt kongelige transportmuligheter.

– Vi har kort gangavstand til både jernbane og hurtigbåt, flybussen stopper 10-15 meter fra hoveddøren, og selve bygget er tilrettelagt for syklister, med egen inngang med rampe, samt dusj- og garderobefasiliteter.

Avhengig av hvordan plassen utnyttes, har kontorbygget kapasitet til rundt 250 mennesker.

Bygget for Bodø
Central Atrium har en fasade kledd i kinesisk granitt, men både det geologiske og visuelle grunnlaget for bygget er i aller høyeste grad lokalt. Både det spesielle jordsmonnet og lysforholdene ved 67 grader nord har satt sine betingelser, men også medført egne muligheter.

– Vi har fokusert på mye glass både utvendig og innvendig, for å ta godt vare på lyset, og bringe det inn i bygget. Mørketiden i Bodø er kort, men den kommer hvert år, sier Pettersen.

 Central Atrium er også designet med en «knivsegg» av glass ut mot havna, hvor man på en god dag også kan se det ikoniske Bodø-landemerket Landegode fyr.

Men også særegenheter på fastlandet må tas med i betraktningen når man bygger i Bodø.

Bodø-leiren er en hard og fast leire, og da man skulle grave ut parkeringskjeller i to etasjer under Central-tomten, var det en fare for at man ved vanlig spunting ikke ville trenge gjennom det tøffe underlaget.

– Siden det var en risiko for at spuntene ville krølle seg, valgte vi å benytte jordnagling i stedet, forteller prosjektleder i Skanska, Espen Nygård.

Mens den tette Bodø-leiren gjorde spunting vanskelig, fungerer jordnagling best når jordsmonnet nettopp er hardt.

Traff spikeren på hodet
Ved jordnagling får man ikke de loddrette veggene som man får ved vanlig spunting, men Nygård og Pettersen forteller at den litt utradisjonelle metoden har ført med seg flere fordeler.

– Vi sparer kanskje én måned på jordnagling i forhold til tiden vi ville ha brukt på spunting og graving, sier Nygård.

– I tillegg så medfører det redusert støy og nesten ingen rystelser, noe som er veldig bra når vi jobber på en så sentral tomt som denne er, supplerer Pettersen.

I tillegg til å ha byens travleste vei på én side av byggetomten, har man bygget tett opp mot nabobygg på to andre sider.

Jordnaglingsprosessen går ut på å grave opp til tre meter ned om gangen, med en vegghelning på 82 grader, sikre veggen med nagler og netting, for så å ha på sprøytebetong. Så snart betongen er tørr, kan man fortsette nedover. På det meste gravde man seg ned 12 meter under tomten på Central Atrium.

Parkeringshuset har 56 parkeringsplasser.

Energisk
For å dekke moderne krav til energieffektivitet i kontorbygg, er Central Atrium oppført til standard bestått (Pass) i miljøsertifiseringsordningen BREEAM.

Bygget bruker 108,1 kilowattimer per kvadratmeter per år, og 92,7 prosent av varmebehovet dekkes av to store varmepumper.

Central Atrium er byggherre Corponors aller første kontorbygg, men administrerende direktør Roger Pettersen forteller at byggingen av det 9.000 kvadratmeter store bygget har gitt mersmak, og at han har god tro på utsiktene i byen.

– All statistikk forteller oss at Bodø er i sterk vekst, og det betyr aktivitet, sier han.

Pettersen forteller at byggingen allerede har gått over den først planlagte fristen, men at de leietakerne som tidlig skulle inn, alle har fått lokalene sine til fristen.

– Det er derfor vi har valgt en løsning med deloverlevering, forklarer han.

Første overlevering var i september, mens de to siste etasjene har overlevering i desember. Så langt er fire av fem etasjer leid ut.

Teskt og foto: Sindre Sverdrup Strand


Flere prosjekter