Vi slapp med skrekken

Ekstremværet Hildes var mildere enn fryktet, og dermed slapp vi de store ødeleggelsene. Men for dem som ble rammet, var ødeleggelsene alvorlige nok. Heldigvis gikk ingen liv tapt. Skjønt man skal være forsiktig. Mange har blitt drept ved opprydding etter rotvelt i skogen.

Flere store strømbrudd i Nord-Trøndelag og på Helgeland synes å være de verste skadene etter Hildes herjinger langs kysten natt til søndag. På det verste var opp mot 35.000 husstander uten strøm i Trøndelag og Helgeland.

Det var lørdag frykt for at ekstremværet Hilde – sterk storm med orkan styrke i kastene – skulle føre til omfattende materielle skader langs hele kysten fra Trøndelag og nordover. Ved 3-tiden natt til søndag, kunne Meteorologisk institutt melde om at stormsenteret hadde passert Nordland og vindstyrken avtok.

Problemet med slike stormer er at man aldri helt hvilken retning de kommer. Kommer kraftig vind fra «gal» retning kan skadene bli veldig omfattende. Det så vi ikke minst etter nyttårsorkanen på Vestlandet i 1992.

Også denne gang ble det målt vindkast med styrke over 50 meter per sekund ved Nordøyan og Sklinna fyr utenfor Trøndelag. Middelvindstyrken her lå godt over grensen for orkan, mens den var i kategorien sterk storm da den traff land, ifølge vakthavende meteorolog Harald Abildsnes i Meteorologisk institutt.

Nå gjenstår mye opprydding både langs kraftlinjer, på veier og i og rundt hus som er blitt skadet.

Men nye stormer er meldt – så vi får stålsette oss. En ny årstid er på vei.

 

PS

Ellers minner vi om den innsamlingsaksjonen vi har gående sammen med Røde Kors til alle dem som er rammet av den store katastrofen på Fillipene. Vi har gjennomført tilsvarende innsalingsaksjoner både i forbindelse med tsunamien i Sørøst-Asia og jordskjelvkatastrofen på Haiti. Disse aksjonene ga millionbeløp til dem som ble rammet. 

http://www.bygg.no/2013/11/116412.0