Norsk hjelp til Filippinene oppe i 205 millioner

Norge vil gi ytterligere 140 millioner kroner til nødhjelpsarbeid på Filippinene. Hjelpeorganisasjonene sier at behovet for bistand til de tyfonrammede er enormt.

Med det siste bidraget, er norsk hjelp oppe i 205 millioner kroner. Dermed er Norge blant landene som gir absolutt mest til Filippinene hvor svært mange har mistet alt de har og hvor svært mange lider.

FNs generalsekretær har anslått at behovet for hjelp fra den internasjonale verden er i størrelsesorden på 1,8 milliarder norske kroner.

Kan hjelpe

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NTB at Norge er i en posisjon hvor det er mulig å hjelpe.

– Men vi håper også at at vårt bidrag kan inspirere andre land til å gi mer, sier hun.

Solberg sier at regjeringen ønsker å bidra til å lette lidelsene som barn, kvinner og menn nå gjennomgår i de rammede områdene på Filippinene.

Pengene fra Norge skal blant annet gå til mat, vann, helsehjelp og til å skaffe folk husly.

I tillegg til å bidra gjennom FN, støtter regjeringen det akutte nødhjelpsarbeidet til Caritas, Redd Barna og Røde Kors.

Beveget av bildene

Selv sier Solberg at omfanget av katastrofen har gått mer og mer opp for henne etter hvert som det kom flere bilder ut fra Filippinene og skildringer fra områdene som er rammet.

– Når du ser bildene ser du virkelig dimensjonen av ødeleggelsene, sier hun.

Solberg er glad for at det norske folket i så stor grad vil bidra og at mange gir rundhåndet til innsamlingsaksjonene til de nødrammede.

– Vi har nære bånd til Filippinene, blant annet gjennom sjøfarten, og svært mange filippinere bor også i Norge, påpeker hun.

Statsministeren utelukker ikke at den norske staten vil gi enda mer til hjelpearbeidet som foreløpig er inne i den aller første fasen, men at det akkurat nå er viktig å sørge for at den første hjelpen blir gitt på riktig måte.

– Ikke glemme

Også utenriksminister Børge Brende (H) sier at det er viktig at Norge og verden ikke glemmer Filippinene når den akutte nødhjelpsfasen er over.

– Det vil være et stort behov for å tenke langsiktig gjenoppbygging, sier han til NTB.

Han sier at det står stor respekt av den jobben som Redd Barna, Caritas og Røde Kors gjør på Filippinene.

– Norsk helsepersonell har stilt opp på kort varsel, sier han.

– Hjelpen når fram

Røde Kors' generalsekretær Åsne Havnelid sier til NTB at hjelpen når fram, og at det vil være et fortsatt behov for hjelp i lang, lang tid.

– Vi er glade for at hjelpen virkelig kommer fram og at vi kan redde liv ved å dele ut nødhjelp, sier hun.

Havnelid viser til at befolkningen virkelig er i en desperat situasjon.

– De mangler mat, de mangler vann og nødvendig helsehjelp.

Også Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna, viser til utdelingene av hjelp, mat og utstyr nå for alvor er i gang på Filippinene.

– Barna er de mest sårbare, 40 prosent av barna var underernærte før de ble rammet av tyfonen. Det betyr at de har mindre motstandskraft og er mer utsatt for sykdom, sier hun. (©NTB)

PS

Ellers minner vi om den innsamlingsaksjonen Byggeindustrien har gående sammen med Røde Kors til alle dem som er rammet av den store katastrofen på Fillipene. Vi har gjennomført tilsvarende innsalingsaksjoner både i forbindelse med tsunamien i Sørøst-Asia og jordskjelvkatastrofen på Haiti. Disse aksjonene ga millionbeløp til dem som ble rammet. 

http://www.bygg.no/2013/11/116412.0