Hildes herjinger mildere enn fryktet

Flere store strømbrudd i Nord-Trøndelag og på Helgeland synes å være de verste skadene etter ekstremværet Hildes herjinger langs kysten natt til søndag.

Hilde er ekstremvær nummer åtte siden 2010

Ekstremværet Hilde, som ifølge meteorologene skal ramme kysten lørdag, er det åttende ekstremværet som har fått navn siden 2010.

Det er Meteorologisk institutt som gir navn til ekstreme værhendelser i Norge. Lista over navn som skal brukes, settes opp på forhånd og følger alfabetet. Jente- og guttenavn brukes annenhver gang.

Forrige gang et ekstremvær fikk et navn, var i juni i år. Da slo Geir til i Agder-fylkene, Buskerud, Oppland og Telemark. Det ble satt flere nedbørsrekorder, men uværet gjorde liten skade.

I august 2012 ble det varslet at ekstremværet Frida skulle ramme Agder-fylkene. På Sørlandet ble det imidlertid ikke ekstremt mye nedbør. Uværet rammet i stedet Vestfold og Buskerud, der oversvømmelser og jordras gjorde stor skade.

I januar 2012 rammet ekstremværet Emil Vest-Agder.

I slutten av 2011 kom ekstremværvarslene tett. I slutten av november slo Berit til. Stormen var kraftigst i Nord-Trøndelag og langs deler av Nordland. I romjula ble først ekstremværet Cato meldt, før orkanen Dagmar fulgte etter og gjorde enorme skader, særlig i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Trøndelag.

I januar 2010 slo stormen Ask til i Nordland, Troms og Finnmark. (©NTB)

– Vi har ikke fått noen meldinger om personskader Jeg antar at det skyldes at folk har fulgt politiets oppfordring om å holde seg innendørs mens stormen herjet som verst, sier operasjonsleder Rune Reinsborg i Nord-Trøndelag politidistrikt til NTB.

Det var lørdag frykt for at ekstremværet Hilde – sterk storm med orkan styrke i kastene – skulle føre til omfattende materielle skader langs hele kysten fra Trøndelag og nordover. Ved 3-tiden natt til søndag, kunne Meteorologisk institutt melde om at stormsenteret hadde passert Nordland og vindstyrken avtok.

Da var det målt vindkast med styrke over 50 meter per sekund ved Nordøyan og Sklinna fyr utenfor Trøndelag. Middelvindstyrken her lå godt over grensen for orkan, mens den var i kategorien sterk storm da den traff land, ifølge vakthavende meteorolog Harald Abildsnes i Meteorologisk institutt.

– Vindkastene hadde med andre ord en hastighet på over 180 kilometer i timen ute på disse fyrene. Det er ganske voldsomt, sier han.

Tusenvis uten strøm

Politiet i Helgeland og Nord-Trøndelag meldte søndag om en rekke trær som har blåst over ende, tak som er blitt revet av hus og låver, enkelte småras og flere relativt omfattende strømbrudd.

I Nord-Trøndelag var også flere tusen telefonabonnenter uten forbindelse.

– Det blir jobbet på spreng, blant annet fra Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk for å utbedre dette. Situasjonen er ikke tilfredsstillende, men det blir gjort det som kan gjøres nå, sier Reinsborg.

På det verste var opp mot 35.000 husstander uten strøm i Trøndelag og Helgeland. Søndag ettermiddag var det fortsatt flere tusen innbyggere i de to regionene som var uten strøm, men politiet kunne ikke tallfeste hvor mange.

– Det er ganske ille

– Vi vet ikke helt skadeomfanget ennå, men ut fra meldingene som er ringt inn til oss, ser den verste perioden ut til å ha vært lørdag kveld. Det ser egentlig greit ut nå, sier operasjonsleder Egil Pettersen i Helgeland politidistrikt.

Reinsborg priser seg lykkelig over at distriktet ikke hadde hatt noen alvorlige hendelser søndag, som ville satt et allerede hardt prøvet sambandssystemet ytterligere på prøve.

– Det er ganske ille. Blant annet er et sykehjem i Lierne uten strøm nå, og det begynner å bli kaldt. Det skal være et aggregat på vei, men det tar tid å frakte det over fjellet, sier Reinsborg.

Verst sør på Helgeland

På helgelandslysten var det først og fremst de sørlige områdene som fikk merke Hildes vrede, ifølge Pettersen. Blant annet ble all trafikk på E6 gjennom regionen, fra fylkesgrensen mellom Nord-Trøndelag og Nordland, stanset fordi flere trær var blåst over ende og ut i veibanen.

– Helgelandskraft sier de jobber på spreng med hovedkraftlinjen til øyene Sømna og Vega, som har vært uten strøm. Brønnøysund var også uten strøm i natt, sier han.

Torghatten camping i Brønnøysund ble påført materielle skader for store summer, da en bil ble kastet rundt på taket, campingvogner knust og tak ble revet av campinghyttene.

Og selv om vinden gjorde mest ut av seg nordover i trøndelagsfylkene, ble heller ikke Trondheim helt skånet. På Byåsen dro vinden med seg sju garasjer på sin ferd lørdag kveld. Bilene ble imidlertid stående igjen, så å si uskadd, ifølge eierne.

Øker igjen på kvelden

I kystområdene i Trøndelag vil uværet være nede i sørvestlig liten kuling med vindstyrke på 12 meter per sekund søndag ettermiddag, men vil trolig ta seg noe opp igjen på kvelden og gi sterk kuling mange steder med vindstyrke på 20 meter per sekund.

Også på Helgeland i Nordland vil vindstyrken være 20 meter per sekund gjennom store deler av søndagen, ifølge Meteorologisk institutt.