Frykter han må legge ned med regjeringens permitteringsendringer

Torsdag overleverte Klaveness maler- og byggmesterforretning en omfattende rehabiliteringsjobb på Eidsvoll-bygningen. Dagen etter fikk regjeringen gjennomslag i Stortinget for permitteringsregler som kan bli spikeren i kista for kompetansebedriften.

– Dette forverrer en allerede vanskelig konkurransesituasjon for oss, sier daglig leder Ole Andreas Klaveness i Klaveness maler- og byggmesterforretning til Byggeindustrien.

I tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet foreslo den nye regjeringen at arbeidsgiverperioden skulle økes fra 10 til 20 dager og at den totale tiden man kan ha noen permittert forkortes fra 30 til 26 uker.

Fredag ble Høyre og Fremskrittspartiet om et budsjettforlik med Venstre og Krf, og de blå får dermed gjennomslag for sine permitteringsendringer.

Næringen frykter det kan få dramatiske konsekvenser for mange bygg- og anleggsbedrifter.

– For bedrifter som sliter betyr dette en forverring av rammevilkårene. Regjeringen skyver kostnadene over på de mest konkurranseutsatte bedriftene, sier administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens landsforening i dag.

LES OGSÅ: Innstramminger i permitteringsreglene reverseres ikke

Spesialkompetanse
En av bedriftene som vil merke de nye permitteringsreglene på kroppen, er Klaveness maler- og byggmesterforretning i Oslo. Bedriften sitter på verdifull spesialkompetanse innenfor gamle norske håndverkstradisjoner og rehabilitering av gamle bygg.

Håndverkerbedriften har blant annet en rammeavtale med Statsbygg for diverse vedlikeholds- og rehabiliteringsarbeider på kongelige eiendommer.

Etter at bedriften fullførte det krevende prestisjeoppdraget med å rehabilitere vinduene på Eidsvoll-bygningen for entreprenør Skanska og byggherren Statsbygg, måtte de permittere tre ansatte på grunn av manglende oppdrag.

– Jeg har drevet i byggenæringen i 37 år og bare to ganger har jeg vært nødt til å ta det skrittet å permittere ansatte. Så de som tror dette handler om spekulasjon fra arbeidsgivers side, tar skammelig feil. Jeg risikerer jo å miste faglig sterke håndverkere fordi de plikter til å ta imot jobbene Nav tilbyr i permitteringsperioden, sier han og legger til at alternativet til permittering er langt mer alvorlig for mange bedrifter.

– Alternativet er å legge ned, sier han.

LES OGSÅ: Bedriftsforbundet frykter raskere oppsigelser

Forsterker vanskelig situasjon
Mens bedriften han eier i dag dekker de ti første dagene av permitteringstiden selv, må de med de nye reglene dekke de 20 første uten å få noe igjen på produksjonssiden.

– I fjor gikk vi med et par hundre tusen kroner i overskudd, penger som gikk rett tilbake i egenkapitalen. Året før gikk vi med underskudd, og i år går vi kanskje i null. I et slikt marked kan de 20 dagene bli utslagsgivende for om jeg kan drive videre eller ei, slår Klaveness fast.

LES OGSÅ: Felles front mot forslag om nye permitteringsregler

Han sier de nye reglene forsterker utfordringene til seriøse håndverkerbedrifter som allerede i dag sliter kraftig i konkurranse med useriøse aktører som enten opererer i det svarte markedet eller tilbyr timepriser langt under norsk tariff.

– Dette kommer altså på toppen av det vi allerede sliter med, og konsekvensene kan bli dramatiske for mange bedrifter på vår størrelse. Gjennomsnittsbedriften for malere består av fem-seks mann, og det tror jeg i hovedsak kan overføres til mur- og tømrermesterne også. Det er med andre ord små og sårbare bedrifter vi snakker om, og mange av dem vil ikke tåle de regelendringene som skrenker inn på fleksibiliteten deres, sier Klaveness.