750 millioner mer til jernbanen

De fire borgerlige partiene er enige om å bruke 750 millioner kroner mer på jernbanen enn de rødgrønne la opp til, etter det NTB erfarer.

Pengebruken øker med 650 millioner kroner sammenlignet med tilleggsproposisjonen fra regjeringen. Det aller meste skal gå til økt vedlikehold, og hensikten er å få opp regulariteten innen norsk jernbane.

Regjeringspartiene skal også ha gått med på å sette av inntil 1 milliard kroner i et grønt skatteskifte. Økning av fyringsoljeavgiften er ett element i denne pakken, som skal bidra til å gjøre forurensing og klimaskadelig forbruk dyrere.

Videre dropper regjeringe kuttet i kompensasjonsordningen for CO2-påslaget i kraftprisen etter forhandlingene med Venstre og Kristelig Folkeparti.

Det borgerlige budsjettforliket innebærer at regjeringen likevel ikke innfører et kvoteprisgulv i CO2-kompensasjonsordningen på 30 kroner, noe som hadde betydd en halvering i forhold til dagens nivå, ifølge Haugesunds Avis.

Kompensasjonsordningen ble innført av den rødgrønne regjeringen fordi norsk industri, som en følge av kvotesystemet som EU innførte i 2005, må betale en CO2-avgift på utslippsfri, norsk vannkraft.

Ordningen ble innført med virkning fra juli i år, og det har vakt sterke reaksjoner i industrien at en ny regjering allerede i statsbudsjettet for 2014 ville kutte i kompensasjonsordningen.

Høyres Nikolai Astrup var fornøyd da han torsdag kunne legge fram et statsbudsjett som han mener har gått fra bra til «enda bedre».

– Vi har hatt samtaler i samme ånd og gode tone som i hele høst. Det betyr ikke at vi er enige om ett og alt, men med dette forliket viser vi velgerne en klar politisk retning, sa Astrup om samarbeidet mellom regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF.

– Forhandlingene viser samtidig at det er stor enighet om de viktigste prioriteringene i tilleggsproposisjonen.

2,2 milliarder kroner er flyttet i samtalene mellom de fire partiene, og blant annet er satsingen på samferdsel styrket. Astrup trakk også fram miljø, utdanning, kunnskap og helse som prioriterte områder. Før han inviterte de andre parlamentariske lederne til å skrive under avtalen kostet han også på seg et spark til den avgåtte rødgrønne regjeringen.

– Jeg ser at noen tror vi kan levere alt på tre uker etter å ha vært i opposisjon i åtte år. De samme har på tre uker lovet å gjøre alt de ikke fikk til i løpet av åtte år.