AF-jubelen skal fortsette

AF Gruppen er svært godt fornøyd med aktivitetsveksten og resultatutviklingen i tredje kvartal. Konsernsjef Pål Egil Rønn signaliserer fortsatt fremgang i de kommende årene.

AF Gruppens kvartalsresultat

* AF Gruppen hadde en omsetning i 3. kvartal på MNOK 2 534 (2 306) og et resultat før skatt på MNOK 148 (12). Resultatmarginen var 5,8 % (0,5 %).

* Omsetningen pr. 3. kvartal var MNOK 7 619 (7 121) og resultat før skatt var MNOK 367 (202). Resultatmarginen pr. 3. kvartal var 4,8 % (2,8 %).

* AF Gruppen hadde pr. 30.09 en samlet ordrereserve på MNOK 11 375 (9 203). Avkastning på gjennomsnittlig investert kapital var 38,9 % (29,9 %). Kontantstrøm fra driften var MNOK 486 (-32) pr. 3. kvartal.

* AF prioriterer arbeid med HMS høyt og H-verdien for 3. kvartal var 1,4 (1,9). Pr. 3. kvartal var H- verdien 1,5 (1,6). Det samlede sykefraværet for 3. kvartal var 3,3 % (3,2 %). Pr. 3. kvartal var sykefraværet 3,8 % (3,2 %).

* AF Gruppens finansielle posisjon er sterk. Konsernet hadde pr. 30.09.13 netto rentebærende fordringer på MNOK 226 (-2).

– Her ligger det mange gode prestasjoner, og det er fortsatt muligheter for fremgang og vekst i 4. kvartal og årene 2014 og 2015, kommenterer konsernsjef Pål Egil Rønn og henviser til historisk høy ordrereserve per 3. kvartal på over 11 milliarder kroner samt at ingen av pilene i selskapets aktivitetsområder peker nedover.

Anlegg er driveren
Det er anleggsvirksomheten som er den store driveren i selskapets utvikling. Omsetningen i 3. kvartal steg med 190 millioner til 828 millioner sammenlignet med samme periode i fjor. Resultatmarginen la ytterligere på seg fra gode 8,1 prosent i fjor til svært så imponerende 9,9 prosent i år.

– God drift og avslutning av store prosjekter bidrar til det gode resultatet. Vi kan ikke forvente like gode marginer fremover. Men vi vil ligge over målet vårt for inntjening som er på fem prosent, signaliserer Rønn.

Han henviser til at ordrereserven innen anlegg er på nærmere 5,2 milliarder som representerer en fordobling fra samme tid i fjor.

–Markedet vil i hovedsak drives av store offentlige samferdselsprosjekter også i 2014. Totale investeringer i nye anlegg ventes å øke med syv prosent til neste år, og dette er en betydelig vekst. Vei inkludert broer og tunneler er segmentet med høyest aktivitet, og den nye regjeringen varsler ytterligere økt satsing på vei, kommenterer en offensiv Rønn.

Bygg på sporet
Etter miserable resultater er byggevirksomheten tilbake på sporet. Omsetningen holder seg stabilt på nærmere 1,25 milliarder kroner, men resultatet har bedret seg kraftig til 3,9 prosent mot minus 1,3 prosent i 3. kvartal i fjor.

Rønn gir karakteristikken tilfredsstillende for AF Bygg Oslo og AF Byggfornyelse, mens han kan opplyse om høy aktivitet og god drift i Østfold samt at Strøm Gundersen leverer svært godt resultat. Selskapet sliter på Sørlandet, mens aktiviteten fortatt er høy i Stavanger-området.

– Det kan være et svakhetstegn at veksten for investeringer i nye boliger flater ut, men utflatingen skjer på et høyt nivå. Men det er fortatt vekst for investeringer i yrkesbygg neste år samtidig som også markedet for renovering, ombygging og tilbygg innen yrkesbygg også forventes å øke, opplyser Rønn som imidlertid ser ny positiv utvikling for boliger i 2015.

Selskapet registrerer også at enkelte underentreprenører er i ferd med å gå tom for oppdrag, og Rønn signaliserer at selskapet nå vil avvente kontrahering av underentreprenører for å unngå de mest økonomisk pressede aktørene.

Stabilt i energi
Energiområdet representert ved AF Energi & Miljøteknikk har stabil utvikling med en omsetning i 3. kvartal på 39 millioner, opp fire millioner fra i fjor. Resultatmarginen på 5,1 prosent får karakteristikken tilfredsstillende.

– Det er inngått to energisparekontrakter i tredje kvartal som vil kunne gi økt omsetning fremover. Videre har det nye selskapet Boligenergi som leverer tjenester innen energieffektivisering rettet mot borettslag og sameier blitt innstilt for sin første større kontrakt. Dette er et spennende marked for oss, opplyser Rønn.

Avventende boligmarked
Eiendomsvirksomheten opplevde dalenes omsetning, men resultatmarginen ble på 16,2 prosent mot 11,2 så langt i år. Det ble solgt 18 leiligheter i 3. kvartal hvor AFs andel var 12. Så langt i år er det solgt 70 leiligheter hvor AFs andel er 35. Antall utsolgte leiligheter var ved kvartalsslutt kun fem mot 14 på samme tid i fjor.

– Vi har fått positiv mottagelse for to boligprosjekter hvor av ett nå er besluttet iverksatt. Vi merker tydelig at boligkjøperne er mer selektive og er ikke overrasket over den fallende etterspørselen. Vi forventer utflating i investeringer til nye boliger og er forberedt på at boligsalget kan påvirkes av usikkerhet knyttet til boligmarkedets videre retning, kommenterer Rønn som opplyser at AFs andeler av tomter og utbyggingsrettigheter under utvikling utgjør vel 1100 boenheter.