Stabilt høyt investeringsnivå i olje og gass

Etter flere år med investeringsvekst på norsk sokkel nærmer vi oss nå en topp. Men aktivitetsnivået de nærmeste årene vil være høyt, framgår det av konjunkturrapport 2013.

Rapporten ble torsdag lagt fram av interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass, som er en landsforening i NHO.

– Etter snart et tiår med fallende produksjon fra sokkelen, står vi igjen ved et vendepunkt hvor produksjonen på ny er økende, sier fagsjef Bjørn Harald Martinsen i Norsk olje og gass.

Men han understreker at skal denne trenden fortsette inn i neste tiår, er vi avhengige av å gjøre nye funn.

Han viser til at det fortsatt er et betydelig ressursgrunnlag på norsk sokkel. Samtidig er bare rundt 40 prosent av sokkelen åpnet i områder hvor en forventer at det kan finnes petroleum

Målt i faste 2013-kroner anslås investeringene fra petroleumsindustrien i år til 219 milliarder kroner. De vil øke til 224 milliarder kroner i 2014. Investeringene i årene 2015-2018 anslås samtidig å bli liggende på rundt 200 milliarder kroner årlig, framgår det av rapporten

Så langt i 2013 er det gjort 15 funn på sokkelen. Det samlede ressurspotensialet er på linje med resultatet for fjoråret. Et flertall av funnene er samtidig små og avhengige av en rekke faktorer om det skal lønne seg å bygge dem ut til felt. (©NTB)