Felles strategi mot svart økonomi

- Vi må lage oss en felles strategi mot svart økonomi, sa den nye skattedirektøren, Hans Christian Holte da han innledet på BNLs representantskapsmøte hvor seriøsitet var tema.

- Dette er et område som jeg vil prioritere fremover, la han til.

Holte mente at Norge inntil nå vært et privilegert samfunn, hvor folk har betalt sin skatt på grunn av at folk har hatt en grunnleggende tillit til samfunnskontrakten. Nå ser skattemyndighetene et helt nytt trusselbilde, og det er viktig at de tar dette med stort alvor.

- Økonomisk kriminalitet må vi ta alvorlig, og det er viktig at byggenæringen nå tar en rolle. Men det er store utfordringer som både har nasjonale og internasjonale overbygninger. Vi må jobbe både med forebyggende og holdningsskapende virksomhet, mener Holte.

Han forteller at han nylig var på besøk på en byggeplass i Trondheim, hvor det var ryddig på alle måter.

- For oss i skatteetaten er det viktig at vi ikke skjærer alle over en kam. Vi må opptre balansert, men det er viktig vi slår til mot de kriminelle nettverkene. Det er altavgjørende at vi får en rettferdig bransje – og her må også myndighetene kjenne sine rolle. Men det er opplagt viktig at myndighetene samordner sin virksomhet, forteller Holte.

- BNL har sendt et brev til oss, til politiet og til Arbeidstilsynet. Vi skal gå grundig inn i dette. Skal vi lykkes er det viktig at vi også samarbeider med de berørte næringene. Jeg ser frem til å samarbeide tett med BNL og byggenæringen, sa han, og understreket samtidig at næringen selv har et stort ansvar.

Nylig avdekket Skatt Øst et kriminelt nettverk hvor 37 personer ble dømt. Dette var en sak som dreide seg om en milliard kroner.

- Vi ser mye grums både i byggebransjen, i renholdsbransjen og i andre bransjer. Det vi ser er at mye av dette foregår som timebasert arbeid. Det er lite faglig kompetanse. Mye skjer mot kontant betaling. Mye ville vært gjort for å løse problemene om flere betalte med kort, mente skattedirektøren.

Holte innrømmet at det er krevende å stikke hull på de kriminelle nettverkene, og at det jaster å finne løsninger på dette problemet.