Ap ber om fortgang i budsjettforhandlingene

Jonas Gahr Støre (Ap) minner Venstre og KrF om at det finnes alternative flertall i flere saker som diskuteres under de borgerlige budsjettforhandlingene.

– Det gjelder ikke minst ordningen med CO2-kompensasjon for kraftkrevende industri, som regjeringen halverte i sin tilleggsproposisjon. De uheldige sidene som bortfallet av arveavgiften har for norske bønder, er et annet eksempel, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann til NTB.

Ifølge Støre er kuttene i CO2-kompensasjonsordningen uheldig for klimaet, i tillegg til at det rammer industrien og forsterker todelingen av norsk økonomi.

Gode kort
Han forventer at Venstre og KrF lykkes med å endre regjeringens budsjettforslag på disse områdene, og mener de har gode forhandlingskort på hånden.

– Regjeringen vet at sentrumspartiene har stortingsflertallet i ryggen, sier Støre, som mener de fire borgerlige partiene er nødt til å få fortgang i budsjettsamtalene.

– Jeg har forståelse for at slike forhandlinger tar tid, men det er uakseptabelt om opposisjonen gis for lite tid til å vurdere ny informasjon og skrive merknader.

Finanskomiteen skal formelt avgi sin innstilling til statsbudsjettet 20. november, men den reelle avgivelsesfristen er to dager tidligere, blant annet fordi det tar tid å skrive ut og kvalitetssikre selve innstillingen.

Helgejobbing
– Fristen som vi forholder oss til er mandag morgen. Vi er beredt til å jobbe i helgen, men må minst ha ett døgn på å vurdere det som kommer, sier Støre.

Han legger til at opposisjonen ikke har anledning til å stille spørsmål til Finansdepartementet når tiden er så knapp som den er nå.

– Det er betenkelig og problematisk. Sannsynligheten for at det kommer nye grep for å imøtekomme Venstre og KrF er stor, sier Støre.

Det planlagte møtet i finanskomiteen torsdag ble avlyst, og Aps finanspolitiske talsmann finner det unødvendig å avtale et nytt møtetidspunkt før mandag.

– Vi trenger ikke et eget komitémøte for å motta resultatet fra de borgerlige budsjettforhandlingene. Det kan like gjerne sendes over på SMS eller epost, sier han. (©NTB)