Ekstra vanskelig HMS-arbeid i bygg og anlegg

En blanding av vanskelig næringsstruktur og kraftig eksponering for potensielt skadelige faktorer gjør tryggingen av bygg- og anleggssektoren til en tøff nøtt å knekke for Arbeidstilsynet og STAMI.

«Bygg og anlegg er preget av mange små bedrifter, komplekse og organisatoriske forhold, mye spesialisert kunnskap, behov for varierende mengde mannskap. Utstrakt bruk av underentreprenører, kompliserte kontraktsforhold, praksis med anbudskonkurranser og økende tendens til å sette ut tjenester. Slike strukturelle trekk gjør det spesielt utfordrende å drive et godt HMS-arbeid», heter det blant annet i konkusjonen i tilstandsanalysen presentert onsdag.

– Dette er en bransje som det er ekstra vanskelig å drive HMS-arbeid i, summerte Stig Winge i Arbeidstilsynet under onsdagens presentasjon av Tilstandsanalyse i bygg og anlegg.

Risikofylt bransje

I analysen belyses flere trekk som er med på å gjøre bygg- og anleggsbransjen til en av bransjene med de mest risikoutsatte arbeidstakerne i Norge.

Yrkesaktive i bygg og anlegg rapporterer at de er overeksponert for samtlige potensielt skadelige mekaniske og fysiske arbeidsmiljøfaktorer i studien. Også på de aller fleste kjemiske risikofaktorer er eksponeringen i bygg og anlegg mer enn dobbelt så stor som arbeidslivet for øvrig. Eksponeringen for mineralstøv er nesten 12 ganger så stor for bygg- og anleggsarbeidere som for resten av den norske arbeidsstyrken.

Selv om de fysiske belastningene er store, rapporterer yrkesaktive i næringen i mange tilfeller bedre psykososiale og organisatoriske forhold enn den norske normalen.

Flere dødsfall

I levekårsundersøkelsen 2009 oppgir seks prosent av de sysselsatte i bygg og anlegg at de har hatt en skade med fravær i løpet av de siste 12 månedene. Denne andelen er tre ganger så stor som for den totale arbeidsstyrken. Andelen tømrere som rapporterer om det samme, er fire ganger så stor som det norske gjennomsnittet.

Samtidig har vi så langt i 2013 hatt 13 arbeidsskadedødsfall i bygg og anlegg. Dette er det høyeste tallet på over 10 år.

Les også: BNL uroet over dyster dødsulykke-utvikling

I neste ukes utgave av Byggeindustrien kan du lese mer om analysen, samt lese om arbeidet som Arbeidstilsynet har satt i gang for å trygge bygg- og anleggsbransjen.

Gå her for bestilling av papirabonnement.