Ennå ikke oversikt over skadeomfanget på Filippinene

FN og myndighetene på Filippinene har fortsatt ikke skaffet seg total oversikt over skadeomfanget og behovet for hjelp etter den dødelige tyfonen Haiyan.

– Det er fortsatt områder og øyer vi ennå ikke har kommet til og fått vurdert situasjonen. Vi har veldig mye ufullstendig informasjon, men vi kan ikke sitte og vente. Vi har god nok oversikt til å komme med en appell, sier Jens Laerke, talsmann for FNs samordningsorgan for nødhjelp (OCHA), i Genève.

Etter naturkatastrofer som tyfonen Haiyan er det en strøm av FN-organer og nødhjelpsorganisasjoner som strømmer til for å hjelpe. Koordinering av hjelpen er derfor en svært viktig oppgave, og det er dette OCHA har ansvaret for sammen med lokale myndigheter.

Flyplass ødelagt

– Allerede lørdag hadde vi et team med kriseeksperter på bakken i Tacloban for å vurdere situasjon og etablere to baser, en på flyplassen og en inne i byen, forteller Laerke til NTB.

Ifølge talsmannen er den akutte hjelpen nå tilgjengelig, men utfordringene med å få hjelpen fram til tyfonofrene er enorm.

– I Tacloban for eksempel, er det fortsatt kun mulig å bruke flyplassen for militære fly som kan lande vertikalt.

– Veiene må ryddes for å få hjelpen fram og mange steder må det brukes båt. Vi ser på alle muligheter, legger han til.

Sosiale medier

FN ba i går det internasjonale giversamfunnet om 300 millioner dollar for å kunne hjelpe Filippinene i gjenoppbyggingsfasen etter tyfonen. 11,3 millioner mennesker er på en eller annen måte rammet, ifølge FN. Rundt 670.000 har måttet flykte fra sine hjem. Og svært mange av dem har ikke noe hjem å vende tilbake til.

Det er usikkert når OCHA og filippinske myndigheter har et fullstendig bilde av skadeomfanget, ifølge Laerke. OCHA jobber intenst med å få bedre oversikt. I arbeidet bruker de blant annet satellittbilder og de følger med på sosiale medier for å se hva rammede skriver om hvilken situasjon de er i.

Filippinenes president sa tirsdag at antallet omkomne trolig er nærmere 2.000 til 2.500, enn 10.000. (©NTB)