Skanska-sjefen ønsker seg kortreist byggenæring

Administrerende direktør Ståle Rød i Skanska ber myndighetene legge til rette for en mer "kortreist" byggenæring.

Det sa den den nyansatte administrerende direktøren i Skanska Norge til Byggeindustrien før han åpnet Skanska Future Day i Oslo onsdag.

Skanska-sjefen mener det grønne skiftet i byggenæringen allerede er i gang, og peker på at det ikke lenger er en motsetning mellom god business og grønne løsninger.

- Dette henger nøye sammen, noe vi også ser gjennom at etterspørselen etter bærekraftige bygg øker. De grønne løsningene bidrar til bedre miljø og bedre økonomi, sier Ståle Rød.

Mye hente på anlegg
Mens Skanska Future Day først og fremst fokuserer på bærekraftige løsninger på byggsiden, mener Ståle Rød potensialet for å gjøre et miljøløft er minst like stort innenfor anlegg.

- Bare tenk på hva vi kan få til på transportsiden alene om vi blir flinkere til å velge kortreiste løsninger og styrker satsingen på jernbane. I dag fraktes store mengder steinmasser over hele landet, når vi i langt større grad kunne og burde jobbet lokalt, sier Rød.

Bygger i Vestfold - tipper stein i Buskerud
Han trekker frem et konkret Skanska-jerbaneprosjekt i Vestfold der det blir fraktet store mengder stein til deponi nabofylket.

- Her er vi nødt til å frakte hundretusenvis av kubikk stein fra Holmestrand til Drammen fordi det ikke finnes alternativ lokalt. Det er ikke bærekraftig, sier Rød og utfordrer myndighetene til å ta grep.

- Det hjelper lite om myndightene har høye ambisjoner dersom ikke ord blir til handling. Vi trenger nye virkemidler og tiltak.

- Mange av de elementene som anleggssiden sliter med i dag, henger sammen med lignende utfordringer ute i kommunene. Har ikke de steder vi kan tippe stein eller deponere masser, blir vi tvunget til å kjøre lange distanser med lastebiler på veinettet.

Direktør for marked- og leverandørutvikling i utbyggingseksjonen i Jerbaneverket, Michael Bors, mener hovedpoengene til Skanska-sjefen er aktuelle.

- Dette er noe vi gjerne tar en prat om, fordi potensialet for forbedring blir aldri borte. Vi arbeider alltid for å finne lokale og miljøvennlige løsninger for overskuddsmasser og vi samarbeider med bransjen og andre myndigheter for å finne mulige forbedringer i prosjektene, sier Michael Bors.

Må ta ansvar
I forkant av sitt åpningsinnlegg på Future day, pekte Skanska-sjefen også på at det er livsviktig for byggeaktørene selv å vende fokus i en mer miljøriktig retning.

- De som ønsker å henge med, er nødt til å tenke grønne løsninger. Samfunnet og omverdenen har store klimautfordringer, og vi som jobber i bygg og anlegg har et spesielt ansvar vi er nødt til å ta, sier han.

- Hva ønsker dere å oppnå med Future Day-konferansen?

- Den skal være en møteplass for politikere, myndigheter og næringsliv, og målet med konferansen er å øke forståelsen for hvorfor det er viktig å tenke grønt når bygg skal bygges og byer utvikles.

- Vi ønsker å engasjere, motivere og inspirere beslutningstakere gjennom å vise frem gode eksempler og gjennom foredrag som viser hva som betyr noe, sier Rød.

Bredt program
På årets Future Day-program var blant annet filosofen Henrik Syse, Statsbygg-sjef Harald Nikolaisen, Ferds konernsjef Johan H. Andresen, miljødebattant og politiker Maria Wetterstrand fra Sverige og økonomiprofessor Erik S. Reinert til stede som debattanter og foredragsholdere.