- Statsbudsjettet kan gi færre og dyrere boliger

- I statsbudsjettet foreslås det å redusere fradraget for rentekostnader knyttet til interne lån i selskaper og for ordinære lån garantert av morselskapet. Forslaget vil gjøre det vanskeligere og dyrere å bygge boliger, og særlig i tider med brems i boligsalget.

Dette skriver OBOS i en pressemelding.

OBOS ber derfor Finanskomiteen gjøre de nødvendige endringer i regelverket slik at selskaper hvis hovedvirksomhet er utvikling, bygging og salg av boliger, kan unntas fra reglene.

Utvikling, utbygging og salg av nye boliger skjer i dag vanligvis gjennom egne utbyggingsselskaper.

- Utbyggingsselskapenes eierselskaper gir betydelige bidrag til utbyggingsselskapene for å gjennomføre boligprosjektene, enten ved å stille til rådighet en betydelig kapital i form av direkte lån eller at man via en solid balanse stiller nødvendig sikkerhet for ekstern finansiering i form av lån og garantier. Slik finansiering via morselskaper er en grunnleggende bærebjelke i norsk boligbygging, heter det i meldingen fra OBOS.

- Forslaget til regelendring innebærer paradoksalt nok at man i år med lavere lønnsomhet og brems i boligbyggingen vil kunne miste store deler av skattefradraget knyttet til finanskostnader, og dermed store beløp likviditetsmessig. Forslaget rammer altså hardest desto verre økonomiske vilkår boligbyggingen for øvrig har, melder de.

- Vi ser nå visse tegn til oppbremsing i nyboligbyggingen. Mange av selskapene som rammes har tatt opp betydelige gjeldsforpliktelser eksternt, bl.a. til kjøp av tomter, i tiltro til eksisterende regelverk og der man nå risikerer å miste betydelige fradragsmuligheter midt i en situasjon som kan bli krevende for mange. Forslaget innebærer dessuten at mange boligutviklingsselskaper vil få problemer med finansieringen både av konkrete byggeprosjekter og kjøp av nye tomter. Dersom fradragsretten for finanskostnadene skulle bli avskåret for hele eller deler av beløpet som følge av at det er snakk om interne lån eller sikkerhetsstillelser, vil dette kunne få konsekvenser som at prosjekter ikke kommer i gang, boligene blir dyrere og det vil bli færre aktører som kan bygge boliger, sier konserndirektør Daniel Kjørberg Siraj i OBOS.

OBOS ber derfor Finanskomiteen gjøre de nødvendige endringer i regelverket slik at selskaper hvis hovedvirksomhet er utvikling, bygging og salg av boliger, kan unntas fra reglene.