Ingen budsjettskisse fra regjeringen tirsdag

«Ingen dramatikk», er meldingen fra både Høyre og Fremskrittspartiet etter at tirsdagens planlagte budsjettmøte med Venstre og Kristelig Folkeparti ble utsatt.

Nå er planen at de fire partiene som forhandler om neste års statsbudsjett, skal møtes onsdag klokken 9 på Stortinget, ifølge Venstres forhandler Terje Breivik. Regjeringspartiene ble nemlig ikke ferdige med sin budsjettskisse tirsdag.

Høyre/Frp-regjeringen er avhengig av støtte fra Venstre eller KrF for å få flertall i Stortinget for neste års statsbudsjett. Det er ventet at regjeringen vil forsøke å bli enig med begge partiene om budsjettet.

Trenger litt mer tid

Høyres forhandler Svein Flåtten opplyste tirsdag ettermiddag at regjeringspartiene Høyre og Frp hadde håp om å kunne legge fram et tilbud til Venstre og KrF allerede senere samme dag.

Det skjedde ikke, og møtet ble utsatt.

– Vi er tålmodige nå og har forståelse for at regjeringen må gjøre jobben sin, sier Breivik.

«Ikke noe dramatikk, trenger bare litt mer tid til å få penger», skriver Flåtten i en tekstmelding til NTB.

Fra Frps forhandler Gjermund Hagesæter er budskapet likelydende:

– Vi så det ikke som hensiktsmessig å ta et møte i kveld. Vi må kvalitetssikre noen tall og slikt, og dette var helt i forståelse med Kristelig Folkeparti og Venstre. Det er ingen dramatikk i dette. Vi mener skissen skal forbedres litt før vi legger den fram, sier han.

Tap for bøndene?

Både KrFs forhandler Hans Olav Syversen og Breivik trakk fram fattige barn som en sak på forhandlingsbordet tidligere tirsdag. Også bøndenes bekymring for økt skatt når arveavgiften forsvinner, er et tema både KrF og Venstre har bedt regjeringen se nærmere på.

– Hvis man leser gjennom dette ser man at det er betydelige unntak. Jeg tror kanskje at bøndene har trukket dette litt langt, sier Flåtten fra Høyre.

Ifølge Norges Bondelag vil endringen føre til en kraftig reduksjon i avskrivningsgrunnlaget på gårdsbrukene ved generasjonsskifter, noe som gir høyere framtidig skatt. Skjerpelsen er rundt en halv million kroner netto per bruk med aktiv drift. Samlet blir det om lag én milliard kroner for jordbruket årlig.

KrF kjemper ellers i budsjettforhandlingene for å beholde skatteklasse 2 for ektepar, øke kontantstøtten og engangsstønaden, senke barnehagesatsene og sikre støtte til yngre pleietrengende.

Venstre viser til partiets alternative budsjett, med milliarder til miljø, klima, jernbane og kollektivtrafikk, samt fattigdomssatsing. I tillegg ønsker de begge et grønnere skattesystem – og elleve måneders studiestøtte. (©NTB)