Planlegger lager for atomavfall i Nordvest-Russland

Russlands sivile atommyndighet Rosatom ser på ti ulike steder i Nordvest-Russland som mulig lagringssted for 300.000 kubikkmeter radioaktivt avfall.

Norge har i mer enn to tiår samarbeidet tett med russiske myndigheter om atomopprydding i Nordvest-Russland, men er ikke blitt presentert for lagringsplanene som ifølge nettstedet BarentsObserver nylig ble presentert på en konferanse i Moskva.

– Russiske myndigheter har ikke tatt opp spørsmål om lokalisering av permanente lagringssteder for radioaktivt avfall med oss i den senere tid, sier seksjonssjef Ingar Amundsen i Statens strålevern til BarentsObserver.

Han understreker at Statens strålevern er interessert i en dialog om alle aspekter ved de russiske lagringsplanene.

– I denne sammenheng er det relevant å peke på Espoo-konvensjonen som slår fast at naboland har rett til å bli konsultert i planer som kan føre til kontaminering over grensen, sier Amundsen.

Russland har undertegnet, men ikke ratifisert, Espoo-konvensjonen. De ti aktuelle lagringsplassene vurderes for ett eller flere endelige lagringssteder som skal bygges før 2025.

To av de aktuelle lagringsstedene ligger på Novaja Semlja – Matosjkin-stredet og Belushajabukten. Begge disse to lokalitetene og tre mulige lokaliteter i Nenents ligger i områder med permafrost. Andre mulige lokaliseringer ligger i fylkene Arkhangelsk og Komi, to regioner som er omfattet av Barentssamarbeidet.