Frem med verktøykassen

Vi forstår organisasjonene som nå roper et varsku, men man skal være forsiktig med å krisemaksimere for mye. Utviklingen i et samfunn baserer seg mye på psykologi, og dersom alle sier at det går rett vest, ja, da går det rett vest. Her har både myndigheter, media, næringslivsorganisasjonene og andre synsere et stort ansvar.

Vi er spesielt opptatt av hva myndighetene gjør. I likhet med NHO er vi skeptiske til alle de nye kravene bankene er pålagt om å bygge opp egenkapitalen. Selvsagt skal bankene sikre seg mot fremtidige tap, men kostnadene med de nye egenkapitalkravene må ikke ensidig veltes over på forbrukerne og på næringslivet slik vi nå ser konturene av.

Selvsagt er det viktig å stanse kostnadsspiralen innenfor boligsalg og i byggenæringen ellers, men myndigheten må ikke bruke så sterk medisin at land og folk havner i koma.

Norge har alle forutsetninger som finnes til å komme seg gjennom noen bråttsjøer. Men alle må vite at intet tre vokser inn i himmelen, og det er derfor all grunn til å redusere den kostnadseksplosjonen vi har sett her i landet.

Vi har mange dommedagsprofeter, men vi tror ikke på dem.

Nå er det viktig at den nye regjeringen tar sitt ansvar – og det er viktig at den nye statsministeren og finansministeren gir signaler både til Finanstilsyn og andre offentlige aktører som kanskje forordner alt for sterke medisiner.

Det er også viktig at regjeringen har en god dialog med næringslivet. Byggenæringen er kanskje det beste verktøyet regjeringen kan bruke for å hindre at ledigheten øker. Det er mange oppgaver som kan prioriteres. Mer penger til investeringer i bygg og anlegg betyr mer jobb, og det betyr at vi får et bedre og sikrere land å bo i.