Varsler tøffe budsjettrunder på Stortinget

Frp advarer KrF og Venstre mot for høye forventninger til budsjettforhandlingene. De to støttepartiene vil forhandle om alt fra skatt til familiepolitikk, kollektivtrafikk og bistand.

En time varte det første av flere møter mandag mellom forhandlerne fra de to regjeringspartiene og de to støttepartiene. Da hadde de lagt fram sine posisjoner, og de fire gikk hver til sitt for å søke råd hos sine partifeller.

– Det er altfor tidlig å si noe om det materielle innholdet i dette, sa Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten.

På forhånd hadde regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet gjort sitt for å å dempe forventningene hos KrF og Venstre.

– Avstanden er stor, og forventningene svært høye – kanskje urealistisk høye på enkelte områder, sa finanspolitisk talsmann Gjermund Hagesæter i Frp idet forhandlingene tok til mandag morgen.

Hagesæter er optimist, men advarer om tøffe forhandlinger.

– Det blir ikke lett. Det er skummelt hvis alle tror det blir lett, for da kan det bli ganske tøft, sier han.

Familie og grønn skatt
Hans Olav Syversen har med seg til forhandlingene lista over prioriteringer som sentralstyret til Kristelig Folkeparti har utarbeidet i helgen.

– Det går på en god sosial profil, en god familieprofil og at vi får et grønt skatteskifte, oppsummerer han.

Partiet har selv antydet at det kan bli en utfordrende kamp å beholde skatteklasse 2 for ektepar, som sørger for lavere skatt der den ene ektefellen har lav eller ingen inntekt. For KrF er det også viktig å gi mer til familiene. Økt kontantstøtte for ettåringene, økt engangsstønad ved fødsel og adopsjon og lavere barnehagesatser for familier med lav inntekt står på ønskelista. Partileder Knut Arild Hareide har også satt seg fore å sikre støtte til yngre pleietrengende.

Venstres Terje Breivik har på sin side med seg partiets alternative budsjett. Han blinker ut miljø, klima, kollektiv- og jernbanesatsing og fattigdomssatsing som viktige områder, men er forsiktig med å spå om hvor de hardeste kampene vil stå.

Både Venstre og KrF ønsker et skattesystem som oppmuntrer til mer miljøvennlige valg. Dessuten har begge med seg en bønn fra studentene om å redde 11 måneders studiestøtte, som Høyre/Frp-regjeringen fjernet fra de rødgrønnes opprinnelige budsjettforslag.

Målet for samtlige er enighet før torsdag klokka 10, når finanskomiteen etter planen skal møtes. Men Syversen, som leder finanskomiteen, vil ikke sette så «strikte grenser».

– Vi vet alltid hvordan forhandlinger kan ta litt lengre tid noen ganger enn det man tror, sier Syversen, og viser i stedet til reglementet for Stortinget som sier at finansinnstillingen skal være klar 20. november.

Holder fast ved profilen
De samme fire partiene har allerede vært gjennom tøffe forhandlinger sammen, som førte til samarbeidserklæringen etter valget. Regjeringen er etter denne erklæringen forpliktet til å forhandle med de to partiene før de eventuelt søker støtte hos andre opposisjonspartier.

Frps Hagesæter viser til at regjeringspartiene allerede har tatt hensyn til samarbeidserklæringen i budsjettforslaget som finansminister Siv Jensen la fram fredag.

– Det som er viktig for regjeringspartiene, er at vi opprettholder profilen på budsjettet. Dette er et budsjett for vekst og velferd både på kort og lang sikt, og det er viktig at man ikke rokker ved at dette er et trendskifte og at man opprettholder denne nye kursendringen som regjeringen har lagt opp til i budsjettet, sier Hagesæter.